El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat un assaig amb un producte natural que conté greix d'ovella per evitar que els cabirols s'apropin a la vinya i se la mengin. De moment, s'ha implementat aquesta tècnica a tres finques del Priorat, l'Alt Camp i el Baix Penedès. L'acció s'emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques del Departament d'Acció climàtica.
La directora dels Serveis Territorials a Tarragona, Glòria Guasch, ha explicat que amb aquesta mesura volen "allunyar" el cabirol de la vinya per arribar a la verema amb un producte "de qualitat i amb molta quantitat". Aquest fitosanitari ja s'ha testat a França amb bons resultats de control biològic. El producte repel·leix els animals tant a nivell olfactiu com gustatiu, segons ha explicat el cap de secció d'espècies cinegètiques del Departament d'Acció Climàtica a Tarragona.
Un cop passats 30 dies de la primera aplicació, tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) repetiran el procés i en valoraran els resultats. Acció Climàtica vol evitar que aquest cèrvid s'expandeixi ja que des del 2015 el número ha crescut exponencialment.
Actualment, es calcula que a Catalunya hi ha 40.000 exemplars i pot ser un greuge per l'agricultura. Guasch ha insistit en la necessitat que les explotacions "siguin viables" i ha remarcat el paper de la pagesia, per exemple, a l'hora de fer front als incendis en un context de "sequera extrema" i de "custodiar el territori".
350 cabirols abatuts al Priorat
El 2018 es va posar en marxa un pla pilot per prevenir i mitigar els danys produïts pels cabirols a les explotacions vitivinícoles del Priorat. Es va fer conjuntament amb les administracions locals i les societats de caçadors.
Gràcies a aquest treball conjunt i a la reducció del període de veda, a la comarca s'han passat d'abatre 150 a 350 cabirols de mitjana per temporada.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics