Convergència i Esquerra prioritzaran els pactes postelectorals que hi puguin haver als municipis de Catalunya després de les eleccions del 24 de maig. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, després de confirmar que la data de les eleccions catalanes seran el 27 de setembre, amb llistes separades i un full de ruta en comú. Precisament, el president ha indicat que els possibles pactes per obtenir alcaldies es pot ampliar a altres formacions que es vulguin afegir i comparteixin el procés sobiranista. Entre aquestes s'hi podria trobar ICV-EUiA o la CUP.
Aquest anunci podria beneficiar, especialment, a l'actual alcalde de Reus, Carles Pellicer, que en l'hipotètic cas que fos l'opció més votada rebria els suport d'Esquerra. Cal recordar, però, que ERC no té representació des de les darreres eleccions i que el procés de divisió interna que està vivint el pot perjudicar a l'hora de treure representació i suficients regidors com per tenir majoria absoluta amb CiU. En qualsevol cas, sembla que la política local i les municipals estaran molt influenciades pel procés sobiranista.
L'acord per a les eleccions 'definitives'
Mas ha acordat amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, que els comicis siguin després de l'estiu, i el president ha escollit aquesta data, tot just un any després que ell mateix signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. El primer dia de campanya electoral serà l'Onze de Setembre. També ha anunciat que el Govern i ERC reafirmen l'acord de legislatura signat fa dos anys i reactivaran les converses en els properes dies per aprovar els pressupostos.
Mas ha comparegut passades les 20.15 després de 4 hores de reunió amb el president d'ERC, ANC, Òmnium Cultural i l'AMI. El president ha reconegut que en les darreres setmanes s'havia "afeblit i esquerdat" el clima de consens, però ha celebrat que s'hagi pogut "refer el pacte d'unitat". "S'ha refet el pacte per garantir la continuïtat del procés, que va tenir el punt culminant el 9-N, i per portar aquest procés fins a la victòria, fins a guanyar", ha explicat.
Després de demanar disculpes "perquè les darreres setmanes no han estat les millors", ha anunciat un acord "de síntesi" amb Junqueras amb diversos punts, i que passa per avançar les eleccions per aquest 2015, en concret després de l'estiu. Ara bé, ha estat Mas qui ha escollit la data concreta, la del 27 de setembre, i el motiu és clar i simbòlic: farà llavors un any que ell va signar el decret de convocatòria del 9-N. També té simbolisme el fet que la Diada sigui el primer dia de campanya.
En aquestes eleccions al Parlament, CiU i ERC es presentaran amb llistes separades, i Mas ja ha dit que està a disposició del seu partit, amb voluntat de culminar el procés de transició nacional endegat. Els partits, però, tindran un full de ruta compartit, que ja està "molt avançat" i que serà la base dels programes electorals. El president confia que UDC podrà anar de la mà de CDC. De fet, el president de la Generalitat ha explicat que el seu soci subscriu plenament tot el que s'ha acordat, i així li ha transmès en una conversa telefònica prèvia a la seva compareixença. Mas també ha parlat en persona amb el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler.
Un altre dels acords té a veure amb una de les altres incògnites que encara queden per resoldre: els pressupostos. CiU i ERC han acordat reiniciar de forma immediata en els propers dos o tres dies les converses i negociacions "per assegurar que el pressupost de la Generalitat es pugui aprovar".
Mas ha reconegut en aquest punt que ell no pot dir segur que ERC avalarà els pressupostos, però sí que ha remarcat que "no tindria massa sentit" que s'hagués arribat a un clima d'acord general i els comptes quedessin "penjats". "Difícilment s'entendria que féssim tots aquests acords i que no tinguéssim un pressupost plenament operatiu per desenvolupar-los amb garanties", ha reblat.
L'entrada d'ERC al Govern és un tema 'obert'
Un altre dels pactes fruit d'aquesta reunió passa per "reafirmar l'acord de legislatura", ha dit Mas, que van signar amb ERC ara fa dos anys. En preguntar-li sobre una possible entrada dels republicans al Govern, el president de la Generalitat ha remarcat que aquesta no ha estat cap condició que s'hagi posat sobre la taula en les negociacions. Ara bé, també ha apuntat que "en el moment en què es refà la unitat es parla de moltes coses, i es podrà parlar de moltes coses".
Aquest tema, ha dit, queda "obert", però tampoc és que sigui un objectiu en ell mateix. Sí que ha confirmat que ERC proposarà algun expert perquè entri al Govern de cara a la construcció d'estructures d'estat. "El tema de la composició del govern no serà el tema principal, tot i que estarem en un punt de capacitat de diàleg on es podrà parlar", ha resumit.
Precisament, un altre dels acords té a veure amb l'impuls i culminació de les estructures d'estat, a més de la legislació que calgui per fer-les viables. També queden algunes lleis pendents que cal aprovar, com la de la Formació Professional o la de Simplificació Administrativa. S'ha afegit la de l'administració electoral, de tal manera que si no es pot aprovar una llei electoral per manca de majoria, hi hagi almenys una estructura bàsica per poder enfocar les eleccions catalanes.
CiU i ERC prioritzaran en els mesos que queden de legislatura els programes d'especial contingut social i educatiu, i s'iniciarà el proper curs aplicant la legislació catalana i no la del ministre Wert.
En demanar-li per la reacció que pot tenir el govern espanyol, Mas s'ha limitat a dir que el que l'executiu de Mariano Rajoy hagués volgut és que no hi hagués hagut acord, i ha reiterat la voluntat de diàleg de les institucions catalanes.
Després de la roda de premsa de Mas ha comparegut Oriol Junqueras. Acte seguit, els protagonistes de la reunió s'han fotografiat davant dels mitjans, acompanyats també per Joana Ortega i Francesc Homs.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics