El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) finalitza aquest dimarts la substitució de cinc trams de la canonada principal. L'organisme va acabar el juny una inspecció per conèixer l'estat de 12.500 tubs situats en una línia de 75 quilòmetres. Només 33, un 0,3%, va presentar alguna patologia i d'aquests, cinc necessitaven ser canviats amb urgència per evitar incidents com els del passat gener a l'Ampolla, quan un fragment es va trencar.
Els trams més afectats es troben a l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Mont-roig del Camp i Cambrils. Els canvis es van començar a fer el 20 d'octubre. Per fer els canvis s'ha hagut de buidar la canonada però això no ha afectat el subministrament d'aigua a les localitats afectades.
L'informe per conèixer l'estat de la canonada es va fer a partir de calibracions del tub i comprovacions 'in situ' amb "tecnologies sofisticades", ha explicat el director gerent del CAT, Xavier Pujol. Pujol s'ha mostrat satisfet perquè l'informe ha determinat que només el 0,3% dels tubs tenen patologies. Segons ha indicat, generalment és que en aquestes inspeccions apareguin entre un 3% i un 5% de trams afectats. "Això és que la canonada està en molt bon estat. La xarxa té 31 anys d'explotació, i la substitució de la resta de tubs es pot planificar a mitjà i llarg termini", ha dit.
De fet, per al 2021 "com a màxim" en canviaran un o dos. La resta encara tenen anys de vida útil. La substitució dels cinc tubs té un cost de 612.123 euros. Aquest dimarts es canvien els dos últims, en una operació que durarà menys de 24 hores. Cadascun té una longitud de set metres i 1,6 metres de diàmetre. "Hem de substituir el tram de tub afectat de canonada pretensada de formigó per una nova d'acer. Després s'ha de retirar l'afectada que pot tenir alguna deficiència, col·locar la nova i tornar a donar servei", ha concretat Joan Cornellà, tècnic del CAT responsable de l'actuació.
Cap a quarts d'11 del matí s'ha extret el tub vell i es preveu que l'aigua torni a circular per la zona cap a les vuit del vespre. Durant les darreres hores s'ha deixat la xarxa preparada "perquè tots els consorciats tinguin aigua i subministrament durant el temps que duri l'actuació", ha concretat Cornellà. De cara al futur, el CAT treballa per instal·lar una xarxa de fibra òptica a l'interior de la canonada per tal de monitoritzar l'estat estructural de la infraestructura. Això permetrà planificar amb més exactitud la renovació dels tubs. "La idea és tenir el projecte enllestit el juliol del 2021 i poder-lo licitar la segona part de l'any. La instal·lació seria per al 2022", ha avançat Pujol.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics