Dimarts, 17 de Setembre de 2024

L'Audiència Nacional proposa jutjar els exalcaldes de l'Ametlla de Mar i Ascó per prevaricació i malversació

20 de Gener de 2023, per
  • L'Audiència Nacional pilota la investigació sobre el cas Pegasus que afecta el govern espanyol

    ACN

L'Audiència Nacional proposa jutjar l'exalcalde de l'Ametlla de Mar Andreu Martí, el de Torredembarra Daniel Massagué, el de Vandellós Josep Jaume Castellnou i el d'Ascó Rafel Vidal, tots ells de CDC, per prevaricació i malversació de cabals públics, segons ha informat l'alt tribunal. Tots quatre formen part de la investigació duta a terme pel jutge José Luís Calamasa, que acusa dins del mateix cas quinze persones més, totes per presumpte arranjament irregular de contractes a catorze ajuntaments catalans a favor de la consultora Efial. El procediment deriva d'una investigació iniciada el 2013 al Jutjat 1 del Vendrell arran d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats de l'Ajuntament de Torredembarra.
D'aquelles diligències se'n van derivar diverses peces al Jutjat d'Instrucció 4 de l'Audiència Nacional que ara conclouen amb el passi a procediment abreujat en la investigació principal.
 
A parer del magistrat, l'arribada d'Efial a diferents ajuntaments va constituir una "eina vàlida" per "aconseguir el direccionalment" en l'adjudicació de contractes i "eliminar la lliure competència".
 
L'escrit de Calama detalla l'actuació dels responsables de la firma, els investigats dels ajuntaments afectats, entre ells els quatre exalcaldes, i el "frau comès a través d'aquesta forma il·lícita de contractació", que xifra en 8,7 milions d'euros.
 
La resolució indica que Efial emetia informes que contradeien els dels interventors i secretaris municipals, de tal manera que "s'atorgava una aparent cobertura d'il·legalitat" a determinades decisions i resolucions "que en alguns casos s'han mostrat contràries a dret".
 
La consultoria s'havia arribat a situar en algun consistori com un "ajuntament paral·lel" que tenia l'objectiu "d'evitar qualsevol tipus de control administratiu, així com de cara a burlar les diferents normatives que regulen el funcionament de les administracions públiques".
 
Segons Calama, el mecanisme d'actuació era l'Empresa Pública Empresarial (EPE), "que sembla únicament encaminada a afavorir la relaxació del control administratiu i rebaixar el grau de sotmetiment a la normativa de contractació pública".
 
En paral·lel, el jutge considera que "no hi ha indicis" per considerar que les contractacions als ajuntaments de Vilassar de Dalt i Tàrrega amb Efial "tinguin caràcter delictiu", i acorda el sobreseïment provisional de dos dels investigats

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges