L'Agenda Llatinoamericana Mundial és una publicació anual, col·lectiva i altermundista -un moviment que, a grans trets, defensa que la globalització i el desenvolupament humà es basen en prioritat en els valors socials i ambientals- que des del 1992 ofereix articles centrats en un tema específic cada any. Aquesta iniciativa va sorgir de la mà de dos claretians, el teòleg llatinoamericà José María Vigil i del que va ser bisbe a l'Araguaia (Brasil), Pere Casaldàliga, amb l'objectiu de crear una eina -a molts països sense ànim de lucre- per difondre les anomenades Causes Llatinoamericanes.
Tal com va afirmar Lluís Donoso (un antic col·laborador de l'agenda a Catalunya) a Ràdio Vic, no només es tracta d'una agenda com a tal, “és un llibre”. Això es plasma en l'estructura de l'agenda -una obra dividida en dues parts diferenciades, la part dels textos i el calendari com a tal- i la quantitat de textos emblemàtics que hi ha, pensats per ser utilitzats com a material de lectura prèvia per debatre i conscienciar en les activitats d'educació popular.
Més enllà de l'ús personal, l'Agenda s'ha consolidat com una eina pedagògica utilitzada per comunicadors, educadors populars, agents de pastoral, animadors de grups i militants. A més, tal com s'indica en les primeres pàgines de l'obra, aquesta agenda es regeix per un "ecumenisme de suma", no pas "de resta". Per exemple, no elimina el que és propi de catòlics, ni l'específic de protestants, sinó que ho reuneix.
L'encarregat de distribuir les agendes pel territori català és la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana amb seu a Girona.
De 'Descolonitzar el món i la vida' a 'Noviolència Activa i Joventuts'
Enguany l'agenda arriba a la seva 33a edició i té com a lema 'Descolonitzar el món i la vida'. En l'obra es denuncia la instauració del pensament colonial en la societat, com aquest està per sobre de la resta de cultures i sabers, i de com des del sector colonitzador i el ja colonitzat es veu com un problema l'existència de la diferència, la diversitat o la pluralitat. En la introducció de l'agenda, la salvadorenya Evelyn Patricia Martínez aclama la necessitat de "recuperar la història negada dels pobles condemnats del món", una història que, segons ella, ha estat silenciada per part dels colonitzadors.
L'any que ve, l'agenda tindrà com a lema 'Noviolència Activa i Joventuts', i incorporarà articles de catalans i catalanes com Mireia Tordera, Joan Martínez, Enric Cassú, Francisco Javier Vera, Teresa Forcades, Jordi Muñoz, Joan Pere Guzman, Antoni Soler, Silvia Plana, Joan Morera i Jaume Soler.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics