Dilluns, 16 de Setembre de 2024

El Refugi 1 del Moll de Costa participa en el microcicle 'Cultura o extinció'

L'espai del Moll de Costa serà un dels escenaris d'una iniciativa que es durà a terme del 19 al 21 de juny

17 de Juny de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge d'arxiu del Refugi 1 del Port de Tarragona

    Cedida

La programació al Refugi 1 al microcicle 'Cultura o extinció' començarà el dimecres 19 juny amb el títol de 'Quan tot desapareix. Expressar la força de l'aigua a través del cos'. De 6 a dos quarts de 8 de la tarda se celebrarà un taller de dansa, i a dos quarts de vuit de la tarda hi haurà una exhibició oberta al públic, amb una conversa amb les participants coreògrafes i amb la directora del Museu Terra, Gemma Carbó. El taller anirà a càrrec de la ballarina, coreògrafa i directora de l'Escola de Dansa del Casal de L'Espluga de Francolí, la Jèssica Estadella.

El 22 d'octubre del 2019 a l'Espluga de Francolí, hi va haver una gran riuada que va sorprendre a tot el poble i es va endur tot el que va trobar per davant, fins i tot la vida de sis persones. En aquesta activitat volen transmetre amb aquest exemple l'impacte que pot arribar a tenir l'aigua en un context d'emergència climàtica. A partir de l'aigua com a metàfora de les emocions i sentint que també som aquest element, amb la improvisació corporal guiada per una ballarina professional, exploraran els diferents moviments, intensitats i sons que suggereixen. L'objectiu és crear una coreografia de dansa amb la qual expressar la força d'aquest element. En l'expressió corporal improvisada no hi ha una manera correcta de fer-ho, amb el moviment del cos com a eina comunicativa i expressiva, i per tant no és necessari saber ballar per participar-hi. 

El dijous, 20 de juny l'eix central serà la 'Injustícia ambiental, crisi climàtica, aigua i migracions'. De 6 a dos quarts de 8 de la tarda es farà una xerrada i presentació d'estudis de casos a càrrec de la membre d'Enginyeria Sense Fronteres, CICra i justícia ambiental, Beatriz Felipe. És Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Granada, especialista en Cooperació Internacional, Màster en Dret Ambiental i doctora en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. Investigadora Associada al CEDAT i col·laboradora en la iniciativa Migracions Climàtiques. Està especialitzada en l'anàlisi jurídica i multidisciplinària de la mobilitat humana induïda pels desastres i el canvi climàtic, també s'ha centrat en la ciència del canvi climàtic, l'educació per a la justícia global i la cooperació internacional.

La jornada finalitzarà amb un concert a les 8 del vespre amb la participació de l'Associació d'Homes del Senegal de la Confraria de Pescadors de Tarragona i l'Associació de Dones Africanes de Tarragona. 

Per últim, el divendres 21 juny, finalitzarà el cicle al Port de Tarragona amb 'Un oceà de plàstic: cap a un acord mundial contra la contaminació per plàstic'. La idea és mostrar les diferents escales de la contaminació per plàstics a l'oceà i com aquesta afecta la vida marina en múltiples dimensions, així com la salut humana. També es parlarà de les negociacions actuals en el marc de les NNUU per tal d'establir un conveni mundial que permeti als països fer front a aquest problema.

De 6 a dos quarts de 8 de la tarda es durà a terme una xerrada a càrrec de la llicenciada i doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona Puri Canals. Treballa com a consultora internacional en conservació marina i costanera i és la directora de Relacions Institucionals a Underwater Gardens International S.L. empresa especialitzada en la regeneració de fons marins. Ha estat presidenta de MedPAN, la Xarxa Mediterrània de Gestors d'Àrees Marines Protegides, i del 2016 al 2019 ha contribuït a connectar les xarxes d'AMP a través de l'Atlàntic com a coordinadora dels projectes de la UE 'Xarxa transatlàntica d'AMP', i de 'Governança Oceànica', ampliant l'activitat al sud-est asiàtic, 2020-2024 i altres conques oceàniques.

És membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya; el Consell Científic del Conservatoire du Littoral, a França; i la Comissió Mundial d'Àrees Protegidas de la UICN, i col·labora amb el Secretariat del Conveni de Diversitat Biològica de les NNUU. Des de 1996 és professora de Fisiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili. Entre altres càrrecs, va ser consellera regional i vicepresidenta de la UICN, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, per a Europa Occidental. A més, va ser la presidenta del Comitè Preparatori del sisè Congrés Mundial de la Conservació organitzat per la UICN a Barcelona; Professora Titular de Medicina Aeronàutica de la URV; presidenta de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural i del Consell Ibèric de Defensa de la Natura. Ha estat guardonada en diverses ocasions: Premi Joves Excel·lents de Tarragona; Premi Primula d'Oro, a Italia, i Premi Atlas de la UGT de Catalunya.

L'any 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; el 2022, el Premi 'Ones Mediterrània' de Sirusa, a Tarragona, i la Medalla Alfred Toëpfer d'EUROPARC Federation, per la seva contribució a la conservació de la natura a Europa; i el 2023 la Medalla del Club Espanyol del Medi Ambient de Madrid i el premi 'Rec Major' del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona. L'acte comptarà amb la participació en línia de l'explorador, l'escriptor i el productor, fundador de Ninth Wawe i editor de la revista de Plastic Oceans, Jon Bonfiglio.

A les 7 de la tarda hi haurà un taller biòtop marí, a part de la presentació del projecte. A les 8 de la tarda un contacontes tancarà amb històries a la fresca les jornades.

Amb la participació de ciutadania i acompanyament d'Agus Farré, hi haurà il·lustracions en directe d'Elisabet Bonet i Maldulls.

 

Què és 'Cultura o Extinció'

 

Cultura o Extinció neix de la necessitat de reflexionar sobre els impactes que l'emergència climàtica té envers les ciutats i les vides de les persones. Des de l'organització han assegurat que "només reflexionant sobre els impactes, podrem construir propostes assertives de resposta davant d'un dels reptes més importants que tenim, avui en dia, com a societat". La proposta parteix de la cultura, i l'"Acció de cultivar". Per això el projecte neix amb la necessitat de treballar conjuntament des de diferents àrees de l'Ajuntament de Tarragona i implicant a altres actors de la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges