Dimarts, 12 de Novembre de 2024

Manel, cap de cartell d'una Santa Tecla milionària

29 d'Agost de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Cedida

Manel protagonitzarà el principal concert gratuït de la festa major de Santa Tecla. Serà una de les 50 actuacions musicals, la major part de franc, que hi haurà a la ciutat de Tarragona entre els dies 12 i 25 de setembre, en una cita que pretén alhora commemorar els 700 anys de la festa major.

Amb un pressupost d'aproximadament 1.100.000 euros, Tarragona espera ser la "capital" del país en matèria cultural durant aquest proper mes i promocionar-se com a tal. Es tracta d'una "inversió i no una despesa" -tal com ha assenyalat l'alcalde Pau Ricomà- que dobla la quantitat habitual.

I és que a banda de l'aportació de l'àrea de Cultura i Festes, en aquesta ocasió també hi ha un nodrit patrocini privat. En qualsevol cas, tots plegats han decidit posicionar la festa major tarragonina com la "major festa de Catalunya".

Així, doncs, cada dia hi haurà un programa -que ja es pot consultar al web municipal- que el mateix govern titlla de "descentralitzat". El primer dia, el 12 de setembre, Marc Chornet mostrarà el seu espectacle inaugural per commemorar els set segles de la festa, a la Tàrraco Arena Plaça, i que compta amb la col·laboració de diferents actors i actrius de la ciutat. Una altra novetat és que la festa continuarà el dia 25, més enllà del correfoc i la traca de la mitjanit del 24. A la Catedral s'hi durà a terme un altre espectacle musical dirigit per Xavier Pastrana, i s'hi interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país. La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So,  i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present.  

Abans, però, hi haurà la Crida. Seguint els passos del Pregó que va canviar el seu format al 2019 passant a celebrar-se al balcó de l'Ajuntament de cara a la ciutat, la Crida també s'adapta enguany i s'apropa encara més a la ciutadania deixant de celebrar-se a l'interior del Palau Municipal i prenent com a escenari la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d'honor mantenint el ritual del balcó del Palau pel que fa al toc d'obertura i Crida i a l'encesa de la primera tronada de festa major. I aquest mateix vespre de Crida, repetint l'experiència de la Santa Tecla passada, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar tota la ciutat d'olor a pólvora per anunciar aquest inici de la Santa Tecla més esperada.   

Pel que fa al Pregó, per quart any consecutiu mantindrà el seu format pronunciat des del balcó del Palau Municipal enguany sense restriccions d'aforament a la plaça de la Font i afegint una novetat, i és que per primera vegada, la pregonera Danae Boronat, serà acompanyada per esportistes tarragonines.  

Nou element del seguici: el Ball de Titans


El Seguici de la ciutat està d'enhorabona aquest 2022 ja que, per fi, torna als carrers i les places amb total normalitat després de les tandes de lluïment excepcionals de l'any passat a sobre de l'escenari de la plaça de la Font. A més a més, enguany recupera un ball nou: es tracte del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera noticia, el Gremi de Marejants proposa tornar a formar part del Seguici Popular de la ciutat tal com havien fet des del s.XIV i fins a principis del segle XIX. Es tracta d'un element clarament diferent a la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país. 

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans amb una Mostra de Folklore de luxe i mai vista enlloc. Per commemorar Santa Tecla 700, l'acte vol esdevenir un homenatge als principals seguicis populars dels Països Catalans a partir d'una selecció d'elements participants  d'algunes de les principals festes majors triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d'un homòleg en la festa major tarragonina.

En concret, la Mostra comptarà amb la participació del Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l'Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l'Arboç, el Ball de Pastorets d'Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font. 

Professó excepcional i recuperació de l'activitat castellera


També, en commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, la professó del 23 de setembre serà extraordinària, doncs es veurà embolcallada en tot el seu recorregut per la llum de 7.000 espelmes que es distribuïran entre la ciutadania que la segueixi al seu pas per les places i carrers de la ciutat.  

Després de la magnífica diada de Sant Magí, la ciutat recupera també en la seva plenitud tot el calendari casteller habitual de les festes de Santa Tecla. El 18 de setembre a la plaça de la Font tindrà lloc, després de dos anys d'absència, l'habitual Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 tornarà la diada de Santa Tecla amb els castells, torres i pilars de les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I finalment, el dia de la Mercè la ciutat viurà un retorn també molt esperat: la diada de la Mercè a la plaça de les Cols i els Pilars Caminant, que pujaran els vint esglaons de la Seu, els baixaran i enfilaran com és tradició el carrer Major fins a la plaça de la Font i al balcó de l'Ajuntament. 

Viuda Negra s'acomiada a l'Anella Mediterrània


Els grans noms musicals d'aquesta Santa Tecla seran Manel, que actuarà de manera gratuïta el dia 18 a la plaça Corsini; el dia abans ho faran Barón Rojo i Viuda Negra a l'Anella Mediterrània, les formacions Auxili i Germà Negre ho farà el mateix 17 a plaça Corsini, i els Pets ho faran a la TAP el dia 24 de setembre. Es dona el cas que Viuda Negra s'acomiadarà dels escenaris, en un espectacle que servirà per commemorar el traspàs del seu baixista.

No faltaran a la cita altres propostes tant tarragonines com la BUMT que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart l'espectacle Amparito.cat, Rambla Music presentant La Salseta de la Plateria, un concert homenatge a aquestes orquestres que es farà al Teatre Tarragona; el concert de Santa Tecla dels Ministrers del Consell Municipal amb motiu del seu 20è aniversari a la Catedral; així com altres actuacions musicals més intimistes com el concert de Claudia Crabuzzaamb motiu del 50è aniversari de l'agermanament entre Tarragona i l'Alguer; o el concert de música de banda a la plaça de la Pagesia amb la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l'oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la BUMT.  

A tot això, se sumaran moltes altres propostes de la mà d'iniciatives consolidades ja de la festa com són la Terrasseta, que del 14 al 21 oferirarà al Parc Saavedra música, teatre, circ, espai de trobada i reflexió feminista, projectes solidaris, cinema i restauració per a tots els gustos. Alguns dels seus caps de cartell d'enguany són Maria Jaume i Joan Colomo, que sens dubte faran les delícies dels seus seguidors assistents. Altres noms destacats arribaran de la mà del col·lectiu Barraques, que tornarà a omplir de bona música el passeig de les Palmeres les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb actuacions com Svetlana o Ganjanights. Tampoc faltaran el Sona9, els Teclautors i el JazzClub de la Tecla Capsa, a la Capsa de Música de la mà de l'Associació de Músics; les propostes de La Música del Diable amb El Jardí Sonor amb Eva Fernández i 2UT; així com les moltes iniciatives familiars que oferirà l'associació Tecletes.  

Una Baixada de l'Àliga "segura"


Un dels aspectes que s'han intentat millorar en aquests dos anys d'excepcionalitat és la massificació d'alguns actes. És el cas de la Baixada de l'Àliga, un esdeveniment als peus de les escales de la Catedral i per tota la Part Alta que enguany comptarà amb el dispositiu de seguretat més gran de totes les festes, amb mesures noves que no han volgut avançar. En qualsevol cas, totes elles aniran dirigides a controlar l'accés de begudes dins del recorregut.
 

Imatge de la presentació, aquest dilluns, del programa de Santa Tecla 2022. Foto: Ajuntament de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics