Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Tarraco Viva se centra en el Mediterrani a l'Antiguitat en la seva 26a edició

El festival se celebra del 13 al 26 de maig i tindrà dos espais destacats: els jardins i l'auditori del Camp de Mart i el Port de Tarragona

14 de Maig de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la presentació de Tarraco Viva d'enguany

    Cedida

El festival Tarraco Viva torna aquest mes de maig amb la seva 26a edició i amb un tema molt singular i especial: el Mediterrani a l'Antiguitat. En aquesta ocasió se celebra del 13 al 26 de maig amb uns 350 actes i 140 activitats diferents, entre les habituals recreacions històriques, monòlegs històrics, debats, documentals, arqueograstronomia, presentacions de llibres, visites, tallers, jocs i fires. El mar Mediterrani  a l'antiguitat i la seva immensitat i història centren l'edició d'aquest 2024, que vol explorar la seva gran capacitat de generar trobades de tota mena, entre culturals, demogràfiques i econòmiques d'entre totes les societats que en formen i n'han format part, però també de generar conflictes i violències.

Precisament una de les novetats d'enguany és una major presència del Port de Tarragona en la programació per tal que els públics del festival coneguin millor les arrels marítimes de Tarragona. La col·laboració de Tarraco Viva amb el Port és de fa anys i l'any passat es van programar també actes a l'exterior. Enguany però, l'entorn marítim incrementa la participació al festival, i se sumen d'aquesta manera espais com els Tinglados i els Refugis del Moll de Costa. Els dies 17,18 i 19 concentraran molts actes en els espais culturals del Moll de Costa.

El segon cap de setmana, del 24 al 26 de maig, el festival es traslladarà al Camp de Mart, un indret tradicional recuperat fa poques edicions, amb els jardins i l'auditori com a espais de socialització per excel·lència del festival. S'hi ubicaran la fira de museus i artesans, recreacions històriques, tallers participatius i presentacions, entre d'altres activitats, amb el marc incomparable de les muralles de Tarragona.

En declaracions a la premsa, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va destacar l'autenticitat del festival definint-lo com "un certamen que no parla de pedres, parla de persones i de les seves històries" i ha afegit "un festival que et fa participar de la història, una màquina del temps del món romà". Viñuales va afegir també que "si cada any es fa més gran i més rellevant és gràcies a la implicació de les principals institucions de la ciutat, del públic cada vegada més expert i especialitzat, però sobretot gràcies a la figura del seu director, el Magí Seritjol" i ha agraït la gran feina que ha fet tots aquests anys i la defensa del seu projecte des del primer dia "com un projecte d'èxit per la ciutat".

El director del festival, Magí Seritjol, va destacar l'oportunitat del tema central escollit per la 26a edició en uns moments con els actuals on el conflicte bèl·lic torna a ser malauradament present en una part del mar Mediterrani, "divulgar la història i apropar-nos al nostre passat, pot ajudar a comprendre millor aquest present". Malgrat el pessimisme que es pot sentir davant els conflictes i violències, el director del festival ha contraposat el fet que "els pobles que han habitat aquest mar van ser capaços també de crear una diversitat cultural enorme i impulsar el coneixement en tots els àmbits de la vida humana". I va concloure "alguna cosa podem aprendre per intentar millorar la nostra situació". El director del festival va agraïr a totes les persones que fan possible el festival així com a les institucions que el patrocinen.

D'entre les propostes que arriben enguany destaquen la gran quantitat de recreacions històriques i monòlegs, amb nombroses novetats que atrauran l'atenció del públic, així com la combinació de patrimoni i història. El programa educatiu i social del festival segueix al peu del canó amb una àmplia programació amb diverses institucions del territori, com el Camp d'Aprenentatge, l'APLEC, la Casa dels Clàssics, l'Institut de Ciències de l'Educació i les biblioteques públiques de Tarragona, entre d'altres.

Les propostes del festival mantenen els viatges al món antic per tercer any consecutiu, amb periodistes de viatge de mitjans nacionals i internacionals, que faran que el públic voli per tot el Mediterrani. I també inclouen noms propis d'importants autors novel·listes, com Pedro Olalla i Santiago Posteguillo o els divulgadors Nèstor Marquès, Ibán Martín i Miguel Ángel Cajigal.

 

Ager Tarraconensis. El festival al territori

 

La participació del territori s'incrementarà amb els municipis de Salou i Els Pallaresos, que se sumen als que ja hi participaven anteriorment: Altafulla, Cambrils, Constantí, Reus i Vila-rodona. L'Ager tindrà una especial rellevància durant els primers dies del festival. Amb aquesta programació Tarraco Viva busca ser un festival arrelat, no només a Tarragona sinó al territori que l'envolta.

L'àmplia programació del festival es completarà amb propostes en línia i l'obertura d'un canal de televisió que emetrà entrevistes en directe durant els dos caps de setmana, a més d'una gran presència a les xarxes socials.

 

Dates i entrades

 

La 26a edició del festival tindrà lloc entre del  dilluns 13 al  diumenge 26 de maig, amb l'acte de cloenda a les 6 de la tarda al refugi 1 del Moll de Costa del Port. Les entrades de pagament podran adquirir-se a partir del dia 7 de maig, tant on line, com a taquilla. Del 7 al 12 al Camp de Mart i a parir del 17, i els dos cas de setmana, tant al Camp de Mart com al Port.  El preu de les entrades als actes és de 3 i 5 euros. Com sempre, hi haurà actes d'accés lliure amb aforament limitat, i altres, també gratuïts, que requereixen fer una reserva prèvia.

 

Gran suport d'agents i entitats culturals

 

Com sempre, Tarraco Viva compta amb un ampli suport i la col·laboració amb diverses entitats i agents culturals de la ciutat i del territori, que se sumen al gran nombre de persones participants i de grups de recreació històrica, fet que demostra l'interès del festival. Entre ells, la col·laboració de molts museus, entitats, agents i empreses culturals. A la presentació d'aquesta nova edició de Tarraco Viva, aquest dijous 18 d'abril, han assistit els representants dels diversos municipis que hi participen, així com les institucions i patrocinadors que hi donen suport. Entre ells, destaquen la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, Càmpings Tarragona Ciutat, Sorigué i Fundació Privada Mútua catalana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges