Dels resultats a Reus i a la resta del país de les eleccions al parlament de Catalunya del passat diumenge podem extreure diverses conclusions:
S'ha establert un panorama de vuit partits que pot durar temps. Quatre partits espanyols que van des de l'extrema esquerra fins a l'extrema dreta i que abasten les diferents sensibilitats ideològiques. Alhora també tenim quatre partits catalanistes i independentistes que també cobreixen tot l'espectre ideològic. En aquest sentit, la desaparició de C's i l'aparició d'Aliança Catalana així ho certifiquen. C's perquè era un partit clarament espanyolista, però d'ideologia confusa i Aliança Catalana cobreix un espectre que fins ara no tenia cap partit polític i que aglutina el vot xenòfob i profundament identitari.
La victòria dels socialistes és clara, però cal tenir en compte que ni el 26% que obté a Reus, ni el 28% del conjunt de Catalunya és el millor resultat de la seva història, ja que està per sota dels que van obtenir el 1984, el 1988, el 1992, el 1999 i el 2003.
Junts, com el PSC, a Reus treu un 1,5% menys dels vots que al conjunt de Catalunya i es queda amb el 20.2 a Reus i el 21.6 a Catalunya fet que fa que tot i haver aconseguit 1.700 vots més que el 2021, a Reus només hagi guanyat un 0,2% de vots.
ERC, la gran damnificada, tampoc aconsegueix un gran suport dels reusencs, i igual que Junts el seu resultat és 1,5 punts més baixos a Reus que al conjunt del país, on es queden amb el 13,6%. Una patacada encara més grossa si tenim en compte que fa tres anys a Reus va treure el mateix resultat percentual (21,2%) que a Catalunya i ara han caigut més que en el conjunt del país. De fet, només han obtingut un 0,4% més de vots que VOX a Reus que s'ha quedat amb el 12,4%, mentre que fa tres anys ERC va triplicar en vots a VOX a Catalunya i doblar a Reus.
El gran beneficiat de les eleccions, el PP, ha triplicat pràcticament els seus votants tant a Reus com a Catalunya. A Reus han passat del 4,5% al 12.1 i a Catalunya del 3.8 al 10,9%. A l'hora de traduir-ho en escons també n'han resultat especialment beneficiats, perquè si en vots han triplicat resultats en escons, els han quintuplicat. No tan sols s'han endut el 5,5% que va obtenir C's en les passades eleccions sinó que han sumat votants procedents del d'altres partits suposadament més d'esquerres com el PSC. Tot i això, el PP ha quedat per sota dels 18 i 19 diputats que va obtenir el 2010 i el 2012 o dels 17 de 1995.
Els Comuns Sumar continuen sense obtenir bons resultats a Reus on s'han quedat amb tan sols el 3,8% dels vots mentre que al conjunt de Catalunya han obtingut el 5.8. i pateixen un descens similar al de la resta del país on també han perdut al voltant de dos punts.
L'altre daltabaix important és el de la CUP. Podríem dir que en proporció és més greu que el d'ERC, ja que no han arribat ni a la meitat dels diputats que tenien. A Reus han passat del 7.4 al 4.4 enguany i recordem que els cupaires van arribar a ser segona força a l'Ajuntament de Reus a les eleccions del 2015 on van obtenir el 17,8% dels vots.
I finalment Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols ha quedat poc per sota de la CUP tant a Reus com a Catalunya. A Reus ha aconseguit un 4% dels vots i al conjunt del país s'ha quedat amb el 3.8. Sorprenent per un partit nou i sense cap implantació a la Catalunya Nova. Tot i aconseguit només dos escons, en vots n'ha sumat la meitat que VOX que per la seva banda ha arribat a igualar els resultats que va fer el 2021 amb 11 escons.
Caldrà estar atents a les pròximes municipals perquè amb els resultats del diumenge 12 de maig el partit d'Orriols pot erigir-se en la quarta força política amb més regidors a Catalunya i podria arribar a entrar a l'Ajuntament de Reus si hi presenten candidatura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics