De petit sempre vaig creure que Niepce, l’inventor de la fotografia, era de Reus. L’equívoc l’alimentava la coneixença familiar amb el Carles Busquets, propietari de la botiga de referència que il·lumina el començament del carrer de Llovera amb un rètol amb la signatura de l’inventor francès. Com passa amb molts establiments històrics de la ciutat, la marca comercial ha substituït el cognom dels seus propietaris. I en el cas del Carles, tothom el coneixia com Niepce, alimentant d’aquesta manera la llegenda de ser l’autèntic descobridor de la fotografia al món de Reus.
Aquesta nit la seva esposa, l’entranyable Dolors Cherta, m’ha fet saber que el Carles ens ha deixat per sempre. Una notícia tristíssima perquè, novament, debilita el paisatge humà i afectiu del nostre univers. Busquets era una referència ciutadana de primer ordre. Amb la seva càmera va immortalitzar multitud d’actes, convertint-se en notari gràfic d’una ciutat que estimava amb bogeria. Una passió que va compaginar amb la seva altra afició vital, el món ferroviari, al que va destinar temps, esforços i veritables genialitats amb les seves celebrades maquetes. O, fins i tot, emulant al mateix Buster Keaton, convertint-se en el maquinista de la General conduint, amb destresa, la locomotora que fa les delícies de petits i grans al parc del Ferrocarril. L’any 1975, el meu pare, amb qui conreà una amistat franca i sincera, el va immortalitzar en una encertada caricatura on se’l pot veure en totes les seves múltiples facetes. També en la de càmera de RTVE que, en qualitat de corresponsal a la demarcació, va desenvolupar durant anys.
Avui, més que mai, toca homenatjar-lo. Perquè el Carles va fer de la seva vocació una autèntica passió, impactant en la realitat d’una ciutat que va estimar de manera absoluta. Així ho vam voler reconèixer amb l’atorgament d’un premi AMENÓS que el 2015 li va lliurar l’ínclit Anton Tàpias. I amb el Jordi Romero el vam immortalitzar al primer volum del FOT-LI QUE ÉS DE REUS apuntant, com deia William Klein, que el veritable fotògraf té ull, cervell i molta intenció. I en el seu cas, en el del nostre Niepce, la seva intenció era fer de Reus, una ciutat de postal. I és evident que ho va aconseguir.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics