Dimecres, 16 d'Octubre de 2024

El CAT comptarà amb la instal·lació fotovoltaica més gran del seu sector en l'estat espanyol

Endesa aporta la inversió, instal·lació, construcció, operació i el manteniment en un contracte de deu anys

09 d'Abril de 2024, per Júlia Vernet
  • Les plaques fotovoltaiques instal·lades a Constantí

    Júlia Vernet

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha presentat aquest dimarts la primera fase "d'un projecte ambiciós", tal com el va qualificar el seu president, Joan Alginet. Es tracta del que serà la instal·lació fotovoltaica més gran del sector del tractament i transport d'aigua de tot l'estat

A la seu del CAT a Constantí ja s'han instal·lat 1.902 panells que proveiran un 17,7% de l'energia consumida en el mateix equipament. Per convertir-se en la més gran del seu sector encara s'haurà de realitzar la segona fase, amb 6.000 plaques més, que es produirà a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) a l'Ampolla. Es preveu que estigui en funcionament aquest mes de setembre. 

Amb l'energia produïda per a aquesta primera fase de Constantí preveuen evitar l'emissió a l'atmosfera de 400 tones de CO₂ anuals

Per dur a terme aquest projecte, es va firmar un acord público-privat amb l'empresa Endesa, la qual es fa responsable de la inversió, instal·lació, construcció, operació i el manteniment de les plaques en un contracte de deu anys. "El model de col·laboració que tenim amb el CAT permet al consorci fer aquesta instal·lació sense haver de fer cap pagament", explica el director general d'Endesa a Catalunya, Enric Brazís. Per tant, el CAT no ha hagut de fer cap inversió inicial, sinó que ha sigut Endesa qui ha abonat els 5,6 MEUR de la instal·lació de les dues plantes.

"Al CAT pensem que els que gestionem recursos naturals, en el nostre cas l'aigua, tenim un major compromís i autoexigència a l'hora de revertir un compromís ambiental de retorn a la societat", assegura Alginet, qui afegeix: "Per això, en el nostre Pla Estratègic vam dir que l'any 2026 havíem d'aconseguir la fita del 15% d'energia autoproduïda a les nostres instal·lacions". De moment, aquests panells proporcionaran prop d'un 10% de l'energia que requereix el Consorci d'Aigües de Tarragona, encara lluny de l'objectiu final.

El president del CAT, declara que el binomi aigua i energia solar és "una combinació exitosa", ja que els processos de potabilització d'aigua "estan lligats a un gran consum energètic". Per aquest motiu, explica que tota l'energia que utilitza el CAT és verda.

Aquest dimarts també ha visitat les instal·lacions la directora de l'Institut Català d'Energia, Marta Morera, la qual va fer balanç de la situació en la qual es troba Catalunya respecte a la transició energètica.

"L'autoconsum és una part indispensable pel canvi i aquesta aposta del CAT va totalment alineada amb el nou model energètic que necessitem per Catalunya", confirma Morera, i afegeix: "L'autoconsum ens assegura energies renovables properes, no dependre d'energies d'altres països i empoderar el consumidor final".

Endesa ja ha començat a instal·lar el segon parc a l'ETAP de l'Ampolla. Una vegada finalitzat, el CAT es convertirà amb el subministrador d'aigua que compta amb una major instal·lació fotovoltaica sobre dipòsits d'aigua de tot l'estat espanyol.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Juncosa Barberà  09 d'Abril de 2024

Quí hi guanya?

Endesa fent una inversió de 5,6 milions d'euros?A canvi de què? A l'article no s'expliquen les contrapartides de haurà de fer el CAT !!!
Prequè tots sabem que els oligopolis,(siguin del sector que siguin) son uns depredadors i els agrada molt la virolla.
Us agraiaria una mica més de periodisme i no ser una simple corretja de transmissió de les noticies del poder envers els subdits.

Reportatges