Les exportacions a Tarragona registren rècords històrics a tots els nivells. Amb un volum de 6,294,4 milions d’euros en exportacions de gener fins a setembre, la demarcació assoleix el seu màxim històric de vendes a l’estranger. Segons les xifres publicades pel Ministeri d’Economia, les exportacions de les empreses tarragonines han crescut un 21,9% durant els primers nou mesos de l’any. El mes de setembre ha estat el millor mes de la seva història, tancant-se amb 823,6 milions d’euros en vendes a l’exterior, cosa que representa un increment del 38,5% en relació al setembre de l’any passat –i suposen un 3,5% del total d’exportacions de l’Estat–. Les exportacions durant el tercer trimestre al territori s’han situat en 2.087,40 milions, amb un increment de gairebé el 25% respecte a l’any passat. Bona part d’aquests volums històrics s’expliquen pels productes energètics, que s’han disparat un 146% en l’acumulat de l’any, i els productes químics que mantenen el ritme de creixement de l’any passat.
En el primer cas, el dels productes energètics, com ara els combustibles, els derivats del petroli i els olis minerals, tot i l’important creixement en exportacions respecte al 2016, la importació d’aquest tipus de productes gairebé triplica les vendes exteriors, i això fa que la balança comercial a les comarques tarragonines quedi en un saldo negatiu de 2.042,8 milions d’euros en aquest sector i de 2.840,4 milions d’euros en el global.
L’altre gran sector exportador és la química i, sobretot, la venda de materials plàstics i productes orgànics. Els comptes dels productes químics són més estables. Ha exportat material fins al setembre per un valor de 2.019,1 milions d’euros i n’ha importat per un valor de 1.700 milions, amb un saldo positiu de 318 milions.
A més dels combustibles i la manufactura de plàstics, també s’han exportat xifres notables d’aparells i materials elèctrics (464 milions), màquines i aparells mecànics (271 milions), joguets (211 milions), productes químics no orgànics (186 milions), olis essencials per a perfumeria (153 milions), productes cereals i de pastisseria (148 milions), tractors i altres vehicles (143 milions), fruites (132 milions) i mobles (96 milions).
L’àmbit de la Unió Europea continua sent el principal destinatari d’aquests productes, amb França al capdavant, seguida d’Itàlia, Alemanya i Portugal, que passa al davant dels Estats Units.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics