Dimecres, 16 d'Octubre de 2024

Unió de Pagesos denuncia que els operadors de la Llotja de Reus 'pacten' els preus del mercat de la fruita seca

El sindicat preveu una collita 'minsa' d'avellanes, ametlles i garrafes en una campanya marcada de nou per la sequera

02 de Setembre de 2024, per ACN
  • Imatge d'arxiu d'unes avellanes

    Cedida

Unió de Pagesos denuncia l'opacitat de la Llotja de Reus a l'hora de fixar els preus del mercat de la fruita seca. El sindicat ha reiterat que els operadors "pacten" les cotitzacions i que ho fan a la baixa. Els agricultors han declinat assistir aquest dilluns a la reunió amb els membres de la llotja reusenca per segon any consecutiu. Tornen a reclamar una figura legal que s'encarregui de recollir les operacions comercials per tal que amb aquestes es faci una mitjana per establir els preus. Enguany, preveuen una collita "minsa" de la producció d'avellanes -d'unes 2.000 tones-, d'ametlles -22.000 tones- i de garrofes - de 4.000 tones. La sequera i les dificultats de reg a la zona de Riudecanyes són les principals causes d'aquesta davallada.

El responsable nacional de Fruita Seca d'Unió de Pagesos (UP), Sergi Martín, ha afirmat que enguany els preus haurien d'anar a l'alça arran de la poca producció que es preveu collir tant a Catalunya com a la resta de països productors. Malgrat això, Martín ha assegurat que les cotitzacions a la Llotja de Reus tornen a ser a la baixa i que fa molts anys que no tenen oscil·lacions. "Els operadors fan pràctiques que no haurien, els preus són plans, no varien gens, això ens fa pensar que són preus pactats, que no corresponen a les operacions comercials", ha denunciat.

Ara mateix, l'avellana negreta cotitza a 2,13 euros la lliura. Segons els pagesos ho hauria de fer "com a mínim" als 2,5 euros la lliura, segons la demanda i l'oferta d'aquest tipus a Espanya. En detall, Martín ha assenyalat que si passen aquestes xifres a quilos de gra, els paguen a 5,37 euros. Així, després de triar, classificar, torrar i envasar l'avellana, un quilo d'avellanes en gra té un cost de 6,85 euros mentre que el supermercat ja ho paga a 17,12 euros i el seu marge s'enfila, diu, fins als 21,40.

"Tenim un diferencial del 400% respecte al que ens paguen a nosaltres del que paguen els consumidors; no diem que haguéssim de cobrar a 8 o a 10 euros el quilo sinó que 50 cèntims més ja ens donaria la vida perquè podríem cobrir costos", ha dit. I ha afegit: "estem parlant de passar de 2,15 a 2,80 o 3 euros, amb 3 euros ja ens surten els números". Martín ha assegurat que si no els paguen preus justos el sector de l'avellana està "condemnat", ja que si es continua pagant aquestes cotitzacions, conjuntament amb la poca producció per la sequera dels darrers anys, els pagesos diu no podran sobreviure.

De fet, Martín assenyala que als anys 90, hi havia 35.000 hectàrees d'avellaners a Catalunya. Actualment, es xifren al voltant de les 8.000, la majoria d'elles al Camp de Tarragona. Per Martín aquesta campanya suposarà un punt "d'inflexió" i serà un any "molt crític". Comparteix parer, la també membre de la permanent de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Esther Gomis, qui ha asseverat que molts pagesos plegaran. "Enguany, hem perdut 1.500 hectàrees d'avellaners de la zona de Riudecanyes, molta gent deixarà de cultivar. Els agricultors som molt importants i sembla que no se'n recordin de nosaltres a l'hora de repartir l'aigua, els preus i diners", ha etzibat.

 

Reclamen solucions

 

Davant "l'opacitat" de la Llotja de Reus, des del sindicat reclamen que hi hagi una figura legal- el secretari de la llotja- per tal que aquesta persona pugui registrar les operacions comercials entre els operadors per fer les mitjanes i marca les cotitzacions cada setmana. "Volem que la Llotja de Reus sigui transparent, que algú controli que els preus i que aquests siguin reals", ha subratllat el responsable. També ha recordat van presentar una denúncia a Consum per denunciar la situació , però que no va servir per a res perquè l'ens "no es va fixar en el pas previ d'on surten els preus". En aquest sentit, des d'UP han denunciat la passivitat de les administracions, les quals, sostenen, "no han aplicat mesures davant d'aquesta manca de transparència".

 

La collita serà "minsa"

 

Pel que fa a la collita d'avellana, UP preveu que la producció no passi de les 2.000 tones a Catalunya. En el cas de les ametlles, el sindicat estima unes 22.000 tones. Es tracta d'una previsió "a la baixa", ja que l'any passat es va xifrar en 34.500 tones. El 2022, la producció va ser "irrellevant" per les gelades del mes d'abril mentre que la collita de 2021 va ser de 26.508 tones.

Segons els pagesos, la campanya s'ha salvat pel reg a les comarques lleidatanes mentre que les finques de regadiu de les comarques tarragonines s'han complert "amb dificultat les exigències hídriques dels ametllers amb l'ús de pous propis i de petites comunitats de regants". A Catalunya hi ha unes 13.000 hectàrees productives de regadiu (dades del Departament d'Agricultura de 2022).

En les finques en secà (unes 25.909 hectàrees amb dades també de fa dos anys), les produccions han estat "molt baixes", amb un calibre molt petit. També s'han vist afectades per l'aparició de la plaga de la vespeta, provocant que en algunes zones no s'hagin pogut ni collir. En paral·lel, l'arribada de l'ametlla americana, provinent majoritàriament de Califòrnia, ha fet abaixar els preus entre un 11% i un 22% a Catalunya i a l'Estat Espanyol.

En concret, el preu de varietats comunes el 24 de juliol de 2023 era de 3,2 euros/kg gra i el 9 de juliol de 2024, de 2,85 euros/Kg gra (11% menys ). La llargueta ha passat de 4,65 euros/kg gra el 2023 a 3,85 euros/kg gra el 2024 (17% menys), i la marcona, de 6,25 euros/Kg gra a 4,85 euros/Kg gra (22,4% menys), indiquen des d'UP.

Respecte a les garrofes, la campanya ha començat "desmillorada" per la caiguda del preu. El setembre de 2022 era de gairebé a 1,5 euros/kg i dos anys després es cotitza entre 40-41 cèntims el quilogram. Aquest any, es preveu que la collita sigui inferior, d'unes 4.000 tones perquè el fruit és més prim i té menys pes. "Els arbres estan esgotats per la sequera i si no plou els pròxims dies, pot fer perillar la pròxima collita, ja que en aquesta època els garrofers treuen la mostra per la temporada vinent", expliquen des del sindicat.

A més, també han denunciat que des de fa molts anys els roben les garrofes. Per aquesta raó, els agricultors opten per collir-les abans. "Per evitar que te les robin, acabes venent molt barat i penalitzen al pagès perquè es comença amb preus molt barats fins que no s'estabilitzen al gener, tenim diferencials de deu cèntims", ha lamentat Martín.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges