Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Alforja s'abasteix amb tres camions cisterna d'aigua diaris des d'inicis d'any per la sequera

10 de Març de 2023, per
  • Un dels camions cisterna que abasteix Alforja

    Cedida

La manca de pluges i el dèficit hídric han causat que Alforja, des d'inicis d'aquest 2023, necessiti una aportació diària de tres camions cisterna d'aigua per abastir-se. A partir del mes d'agost passat, el municipi ja va requerir aportacions esporàdiques d'aigua, però enguany depèn dels 95.000 litres (95 metres cúbics) que els camions proporcionen de dilluns a divendres.

El dèficit hídric ha provocat que el municipi no pugui abastir-se amb recursos propis


Els recursos hídrics d'Alforja s'extreuen a partir de pous propis i aqüífers on capta, actualment, una mitjana diària de 110 metres cúbics diaris (110.000 litres). Aquesta captació, però, no és suficient per abastir el nucli antic i central d'Alforja ja que el consum s'enfila fins als 140 metres cúbics diaris entre setmana i arriba als 160-170 metres cúbics durant el cap de setmana. És per això que cal aportar uns 95.000 litres d'aigua de mitjana (95 metres cúbics) a la xarxa general per garantir el subministrament domèstic a la població.

A causa de la falta de pluges aquest dèficit s'ha incrementat des del començament d'any i es refereix al nucli antic i central del municipi ja que les urbanitzacions actualment s'abasteixen gràcies als seus recursos hídrics (pous i aqüífer). Cal tenir present, però, que aquest passat estiu les urbanitzacions alforgenques Portugal, les Barqueres i Garrigots ja es van haver d'abastir amb camions cisterna i van patir restriccions horàries.

La població alforgenca, molt per sota del consum mitjà d'aigua per habitant


El cost del subministrament d'aigua a través de camions cisterna l'assumeix inicialment l'aAjuntament, però l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) garanteix el pagament a posteriori de fins a un 80% d'aquest cost. El 20% restant és a càrrec del consistori. El consum mitjà d'aigua de la ciutadania alforgenca se situa en 110 litres persona i dia, segons els informes de què disposa l'Ajuntament i, per tant, molt per sota dels llindars de consum domèstic de 230 litres per habitant i dia que estableix com a topall el decret de sequera de la Generalitat per al sistema Ter-Llobregat. 

Per tant, i segons aquestes xifres, hi ha poc marge de millora per la via de l'estalvi pel que fa al consum domèstic que, en el cas d'Alforja, per exemple, se situa pràcticament en el mateix nivell de consum que hi ha a la ciutat de Barcelona (104 litres persona/dia) i on tampoc hi ha gaire marge de millora. En qualsevol cas, el problema que pateix Alforja és un problema de subministrament i, en general, no ve generat perquè s'estigui fent un mal ús o un ús excessiu dels recursos hídrics.   

El municipi compta amb una doble xarxa d'aigua


L'Ajuntament d'Alforja ja fa anys que compta amb una doble xarxa d'aigua, de tal manera que per al reg de zones verdes i jardins, per a la neteja de carrers i per a usos similars es fa servir aigua que no és apta per a ús de boca i per al consum humà. A més, durant l'estiu passat, es va demanar a la població que es fes un ús molt mesurat i controlat de l'aigua, tant per al consum domèstic com per al reg i per a les piscines.

El darrer ple municipal, el consistori alforgenc va aprovar per unanimitat una nova ordenança relativa a l'ús de l'aigua que, entre altres, preveu que les noves construccions hauran de comptar amb sistemes de recollida d'aigua de pluja i reaprofitament de les aigües grises i amb sistemes de recirculació per a les noves piscines.

Una planta desnitrificadora permetria obtenir aigua d'un altre pou


D'altra banda, i com a mesura de xoc immediata, actualment és a licitació pública un projecte per a dotar al municipi d'una planta desnitrificadora que s'instal·larà a costat d'un dels dipòsits municipals d'aigua (Horts d'en Serra).

A costat d'aquest dipòsit hi ha un pou d'on es poden captar, a hores d'ara, uns 240 metres cúbics diaris d'aigua (240.000 litres). Ara bé, l'aigua d'aquest pou té una alta concentració de nitrats que caldrà eliminar amb la nova planta, que entrarà en funcionament en les pròximes setmanes. El cost de la planta desnitrificadora és d'uns 200.000 euros, aproximadament i inicialment va a càrrec de l'Ajuntament, tot i que es demanaran subvencions per afrontar aquesta despesa. 

Un cop entri en funcionament la nova planta es podrà afrontar una part del dèficit hídric, tot i que el tractament dels nitrats comporta una pèrdua aproximada d'un 30% de l'aigua captada. A més, en l'actual situació de falta de pluges, tampoc se sap si el cabal es mantindrà en els nivells actuals.

De totes maneres, la captació d'aquest cabal i la desnitrificació són una primera solució per cobrir el dèficit hídric actual i per intentar garantir el subministrament diari d'aigua sense necessitat de contractar camions cisterna. Per últim, l'Ajuntament d'Alforja treballa en un projecte conjunt a mig termini amb les Borges del Camp i Riudecols per fer arribar aigua del minitransvassament (Consorci d'Aigües de Tarragona) a aquests tres municipis.

Des d'un punt de vista tècnic no hi hauria d'haver cap problema per fer arribar les canonades que ara ja arriben a Riudoms fins a la Rocabruna, un punt alt situat a les Borges i, des d'aquest punt, subministrar aigua als tres municipis i a les urbanitzacions alforgenques. Aquesta aportació d'aigua del CAT a Alforja, les Borges i Riudecols no implicaria sobrepassar el cabal màxim de subministrament que té assignat el CAT, un cabal màxim al que, fins ara, mai no s'ha arribat.  
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges