Amb més ganes temps lliure a l'agenda per l'aproximació de l'estiu (de fet, almenys pel que fa al temps, ja el tenim aquí), aquests dies us pot venir de gust redescobrir joies tan properes (però de vegades llunyanes) com la que ens ocupa. L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp, i el seu bell entorn natural, conformen un paratge singular a uns minuts de la nostra ciutat. Excursions a peu, fotografia o simple observació del paisatge són algunes de les activitats d'oci que poden dur-se a terme en un indret del qual repassem la seva història i curiositats en aquest article.
Un francès, un rei moro i Miró
A gairebé 300 metres d'altitud, tot coronant una roca de peculiar pedra vermella a la qual l'erosió ha regalat una característica forma, el santuari marià és orientat a ponent, té la façana arrebossada i la completa una placeta porticada des d'on les magnífiques vistes permeten contemplar part del nostre territori. L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca és una petita capella d'una sola nau, amb un campanar i un cor, a l'interior, i un cambril amb la imatge de la Verge.
Documentada ja l'any 1299, al llarg dels segles ha passat, lògicament, per tot tipus de vicissituds. Des de la troballa de ceràmica ibèrica quan es va fer la font, l'existència d'una llosa funerària de 1737 als peus, l'atac de 1811 durant l'atac de Louis Gabriel Suchet (un dels grans generals de Napoleó) al poble o la crema de la imatge l'any 1936, fins i tot la llegenda s'ha servit de l'ermita. D'aquesta manera, la tradició exposa que un rei moro va ser-hi per robar una llàntia d'argent i les joies de la Mare de Déu; durant la malifeta, trons i llamps van espantar-lo. El seu cavall, desbocat, el va fer caure pel barranc.
Cal destacar, igualment, la capella de Sant Ramon. Aquesta és damunt de l'ermira, emblanquinada per guiar els mariners, va ser construïda en inici el 1818. El 1902 va ser restaurada, amb el suport dels reusencs Miquel Herrera i Prudenci Anguera, que van tenir en les dones de la vila les seves aliades. El 1916, Joan Miró va pintar el quadre Mont-roig, Sant Ramon, que mostra la capella des del darrer tram del camí vell que ve del poble.
Si voleu degustar el menú del restaurant, o fer-hi una estada, al web de l'ermita hi trobareu tots els detalls. Finalment, cal destacar un recent motiu de satisfacció per al territori, i és que l'ermita ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics