Si la setmana passada l'escapada que us vam proposar va ser a la Figuera, en aquesta ocasió ens adrecem altre cop al Priorat. L'excursió de Reusdigital.cat per al diumenge és a la població de Bellmunt del Priorat, al sud-oest de la comarca, al cim d'un turonet i a la vora esquerra del Siurana, just on conflueix amb el Montsant.
Cellers i itineraris
Del seu conjunt, l'atractiu principal són les mines del terme, un paradís per a geòlegs i aficionats a les sortides a un entorn natural. Igualment destacable és la casa de les Mines, una edificació modernista de principis del segle XX. L'Església de Santa Llúcia, finalment, és el tercer dels grans símbols del municipi.
Per arribar-hi en cotxe i des de Reus, el trajecte és per la N-420 i tot just és de 35 quilòmetres que es poden fer tranquil·lament en 30 minuts. Arribeu fins a Falset i acte seguit seguiu la ruta per la TP-7101. Un cop al poble, les opcions d'oci són diverses. Podeu optar per visitar alguns dels cellers de la zona , o per gaudir dels itineraris amb sortida al poble. Si aquest és el cas, és del tot recomanable la ruta Camins de miners de pagesos, que abraça també El Molar i El Masroig. En aquest enllaç hi trobareu informació detallada i el recorregut a seguir.
Si gaudiu de poc temps, el just per fer una visita de metge, al nucli de Bellmunt hi teniu l'Església de Santa Llúcia. Construïda per substituir el temple anterior, del segle XVII, llueix l'any 1815 a la façana, en una finestreta. D'estil neoclàssic, destaca per les seves tres naus i pel seu campanar de planta octogonal. Pel que fa a la casa de les Mines, cal subratllar-ne algunes de les seves característiques. És de planta quadrada i consta de tres pisos i servia per ubicar-hi les oficines de les mines (d'aquí el seu nom, òbviament), tot incloent-hi l'espai de direcció, la sala de laboratori i els habitatges dels alts càrrecs.
Sobre el museu
La importància de l'explotació minera va impulsar més endavant el museu de les Mines, que pertany al Museu de la ciència i la tècnica de Catalunya (mNACTEC), amb seu central a Terrassa. I és que el subsòl és on s'hi amaga el gran tresor del poble. La història de Bellmunt del Priorat s'enllaça directament amb l'extracció d'elements subterranis. La mina de Santa Eugènia (coneguda també la mina gran) és popular per les seves dimensions, profunditat i pel rendiment que ha suposat en matèries extractives, segons assenyalen els experts locals.
Una imatge d'arxiu d'un grup de visitants al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat Foto: Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
Per darrere hi haurà la mina règia. De totes aquestes se n'ha extret, bàsicament, plom, galena, baritina i mil·lerita. Visiteu el web de l'equipament per tramitar la reserva en línia.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics