Aquest diumenge us convidem d'excursió a Vila-rodona. La localitat de l'Alt Camp té diversos atractius, tals com la Cooperativa agrícola, el Castell o l'antiga peixateria, que poden fer de la visita una experiència agradable.
Una opció per arribar-hi en cotxe des de Reus (tot just és mitja hora de viatge) és agafar la C-14 fins a Alcover per seguir per la C-37 fins a Valls, des d'on podreu continuar la ruta a través de la C-51. L'entorn i el paisatge, per cert, valen molt la pena.
El recorregut pot començar al Columbari romà, una de les icones patrimonials del poble. El monument funerari romà (s'hi duia a terme el ritual de la incineració) és protegit com a Bé cultural d'interès local, i l'envolta un espai en el qual s'hi duen a terme activitats diverses.
Pel que fa a la Cooperativa, cal subratllar que enguany celebra el seu centenari. L'edifici, com en el cas de Gandesa i Pinell de Brai, és obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, còmplice de Gaudí.
La següent parada és l'antiga peixateria. L'immoble, un edifici a cavall del modernisme i el noucentisme, és de planta baixa, compta amb un exterior pintat seguint l'estil dels dibuixos modernistes, una època que el municipi ha rememorat en fires i mostres. És un espai que ara s'ha reconvertit en sala d'exposicions i actes, situat a la cantonada entre el carrer de les Hortes i la plaça dels arbres, a tocar de l'església parroquial de Santa Maria. El temple actual es va construir en el període entre 1793 i 1797, damunt d'un altre de romànic que havia quedat petit davant el creixement demogràfic al poble del segle XVII.
Cap a la Farga
El Castell (que els cronistes locals situen l'any 1150 i que està documentat des de 1210), al seu torn, es troba a la vessant d'un turó que arriba fins al riu Gaià per l'oest, tot dominant una àmplia terrassa fluvial apta per al cultiu de la vinya, ametllers, fruiters i productes hortícoles. Cal destacar que actualment és de titularitat privada. Als afores, a banda, podreu conèixer l'antic Convent dels Dolors. Va ser un convent de servites, ordre dels Servents de Maria, i va ser fundat segons la regla de Sant Agustí. Tot plegat es pot completar amb la descoberta del Museu de la vila, amb un fons de 2.000 peces donades en part pels veïns.
Finalment, us aconsellem la visita a la Farga, igualment als afores. Es tracta d'una construcció de planta baixa i dos pisos, pintada, amb coberta a dues vessants i el material predominant de la construcció és la pedra. Les primeres referències documentals daten de 1187, i ara és un espai on s'hi poden fer festes i celebracions privades. Si encara voleu tombar per l'entorn del municipi, l'encant de pobles com Montferri, Bràfim o Nulles poden arrodonir l'escapada.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics