3.895 estudiants de batxillerat i cicles formatius han començat aquest dimecres les Proves d'Accés a la Universitat (PAU 2023) a la demarcació de Tarragona. Es tracta d'una xifra rècord, ja que s'han matriculat 189 alumnes més respecte a l'any passat. En concret, 3.618 són de batxillerat i 277 provenen de cicles formatius.
Repartits en 22 tribunals ordinaris i dos més de cicles formatius, els estudiants han iniciat els exàmens de castellà amb nervis i confiança. Molts d'ells han opinat que la primera prova ha estat fàcil i accessible. Els joves aspiren a obtenir la nota que necessiten per accedir a la carrera universitària desitjada. En la jornada d'aquest dimecres, també s'avaluaran de llengua estrangera i de les modalitats com física o geografia.
El coordinador de les PAU a la URV, Antoni Garcia Espanyol, ha valorat l'inici dels exàmens de la selectivitat. En aquest sentit, ha explicat que han mantingut el tribunal de Móra perquè "és estratègic", i ha dit que els mètodes dels alumnes per copiar "no són molt innovadors".
Declaracions de Garcia Espanyol (vídeo: ACN)
Les proves de la selectivitat han arrencat sense incidències arreu de les comarques tarragonines i ebrenques, segons ha explicat el coordinador de les PAU a la demarcació i professor de la URV, Antoni Garcia. El responsable ha destacat que es compleix la previsió d'uns 200 alumnes més matriculats cada any. "Aquest any entren els nens nascuts el 2005, en ple creixement de natalitat, i el càlcul no està fallant, cada any a Catalunya tenim 2.000 alumnes més, enguany en són 42.000", ha indicat.
L'any passat, van fer les PAU uns 3.700 estudiants a la demarcació tarragonina. Garcia ha assenyalat que la URV representa entre un 9% i 10% del sistema universitari català i que fins al 2026 es preveu que les matriculacions creixin en uns 200 alumnes. "Després de 2027, ve una baixa molt forta fins al 2032", ha afegit. Pel que fa als tribunals, ha explicat que enguany n'hi ha 24 i que ja han tornat a la norantena d'aules després que durant la pandèmia se n'habilitessin unes 400. Amb tot, ha remarcat que s'ha mantingut el centre de Móra d'Ebre, creat en l'època de covid, perquè consideren que és un "tribunal estratègic" la zona. Així, els alumnes de la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat no s'han de desplaçar fins a Tortosa.
Preguntat sobre la paralització del decret que regularà la nova selectivitat a partir del 2024, el coordinador de les PAU ha lamentat que no sàpiguen res: "Ens han dit que ho deixaven en un calaix, no sabem si seran els mateixos o diferents els que vindran després de les eleccions, ni si cremaran el calaix, està tot l'aire i som l'últim esglaó", ha manifestat. A banda, García ha subratllat que els joves usen els mateixos mètodes per copiar i que són poc innovadors. "Estem en contra dels copions, no són molt moderns, encara que facin servir Tiktok i Instagram, s'ho escriuen a les cames i braços", ha dit.
La prova de castellà, fàcil
Nervis i cares de concentració a primera hora d'aquest matí entre els estudiants que han començat la selectivitat al campus Catalunya de la URV. Uns nervis que s'han esvaït una mica després de fer la primera prova. La Lucia Morales i l'Àlex Torall, dos alumnes de l'Institut Camí de Mar de Calafell, han afirmat que tenen molt bones sensacions de l'examen de castellà. "Crec que si tot va així la selectivitat ens anirà bé", ha expressat la jove. "Estem mirant les respostes amb la professora i sembla que tenim la majoria d'elles bé, ha estat més fàcil que els exàmens que ens feia la professora", han afegit. De fet, la seva mestra, l'Anna Batalla, ha assegurat que l'examen ha estat "fàcil, correcte i accessible". Ha assenyalat que les preguntes no eren rebuscades i ha recordat aquesta prova no és complicada des de fa anys. "Els alumnes han sortit contents, s'esperaven un examen més difícil perquè durant tot l'any l'assignatura els ha semblat més complicada, també és cert que han practicat tots els exercissis que els ha sortit", ha comentat.
Batalla també ha considerat positiu que la primera prova fos fàcil perquè ajuda als joves afrontar la resta de jornada amb menys pressió i nerviosisme. De fet, l'estudiant Morales ha explicat que els dies previs a les PAU ha estat nerviosa, però que aquest dimecres ha optat per no estar-ho per tal de centrar-se en els exàmens. Ella vol estudiar Ciències Polítiques i creu que aconseguirà la nota. "Ahir vaig deixar d'estudiar a les 10 de la nit i em vaig posar a jugar a videojocs, avui he dormit al bus, no estic nerviós, només em fa una mica de por l'anglès perquè el listening em costa", ha comentat el seu company, l'Àlex Torall. L'Anna Aliagas i l'Anastasia Foca, alumnes de l'institut Jaume Primer de Salou, també han compartit que l'examen de castellà ha estat fàcil, tot i que la primera part els ha resultat una mica més complicada. "Era un text sobre la condició humana de Tomás Nevinson, al principi no s'entenia res, la part de sintaxi era fàcil i ens ha anat bastant bé", han subratllat les joves. "Ens ha anat bastant bé, però no em vull confiar fins que no sapiguem la nota", ha comentat Aliagas. Aquesta estudiant vol cursar disseny a la Universitat de Barcelona i necessita un 10,9 de nota. "Si em van els exàmens com el de castellà, crec que ho puc aconseguir", ha apuntat.
Després de la primera prova, també s'han mostrat optimistes en Tomás Consoli i l'Alis Canvisaga, de l'Institut Pons d'Icart de Tarragona. El jove va arribar d'Argentina l'agost passat i ha explicat que l'assignatura de castellà no la portava massa bé. Per això, sosté, ha hagut de fer un esforç per preparar-se la selectivitat, ja que al seu país no es fan aquestes proves. "Estava nerviós, després de mesos d'estudi crec que aprovaré, no treure un deu, però un set o sis, segur", ha afirmat. Per a la jove les llengües són una matèria fàcil. Amb tot, ha assegurat que li fan "més respecte" les proves de matemàtiques i biologia perquè un petit error pot fer canviar els resultats. Canvisaga vol estudiar la carrera de psicologia a Tarragona i confia que traurà una bona nota en la selectivitat. En el cas de Consoli té previst estudiar dret: "A Argentina vaig treure bona nota i tinc de mitjana d'un vuit, la meva idea és treure bona nota per fer un doble grau", ha tancat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics