Detectats nivells elevats de benzè, un contaminant reconegut com a cancerigen, a la planta de Repsol al complex petroquímic nord de Tarragona. La incidència, que no és visible i ja es dóna per resolta, s'ha produït aquest dilluns al matí i ha obligat a desallotjar ràpidament més d'un centenar de persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Seguint el protocol de prevenció, se'ls han fet proves d'orina. Repsol, per contra, no ha hagut d'evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal.
Segons fonts consultades, la concentració de benzè s'ha elevat fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre. Les mateixes fonts asseguren que alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees. Des de Repsol, però, es nega aquest extrem i es remarca que no hi ha hagut cap persona afectada ni ha estat necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població. La incidència provindria d'una arqueta desbordada, a la zona de les torxes.
"Com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs", ha afirmat a l'ACN el responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, el qual, però, ha tret ferro a la incidència ja que la companyia petroliera no ha detectat en cap moment cap increment de contaminació, a més que a la zona no hi té cap treballador.
"Em consta que tres treballadors protegits amb màscara han actuat en aquesta arqueta que revessava i després han passat pels mers controls", ha afegit el delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido. Si bé a Repsol no s'ha activat cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment, a Dow, l'empresa veïna, quan s'han disparat els indicadors del nivell de benzè s'han encès les alarmes i s'han afanyat a activar el protocol de prevenció per retirar tot el personal que es trobava a la zona.
Segons el responsable de Comunicació de Dow Chemical a Tarragona, Josep Boronat, fins a 130 persones aproximadament d'una àrea determinada, pròxima a la zona de la torxa, han estat desallotjats com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè. "Així ho hem decidit davant la pujada de concentració i la incertesa de saber com evolucionaria", ha exposat Boronat. El protocol de seguretat de Dow ha obligat a moure al personal de les oficines de manteniment i fer-los proves, però no de planta, segons Boronat.
Molèstia puntual, segons Repsol
En un comunicat posterior, Repsol ha assegurat que "no s'ha produït cap fuita, ni cap situació d'emergència" i que la molèstia ha estat "puntual i localitzada". Per altra banda, l'empresa ha admès que no ho ha notificat al 112, ja que no ho ha considerat preceptiu.
Repsol ha explicat que les causes de l'incident es deuen a que la bassa de retenció del Complex Industrial no està coberta, fet que ha provocat que durant la maniobra de transvasament d'aigües i hidrocarburs sorgís un olor a hidrocarbur en les immediacions de la zona. La petroquímica ha volgut destacar que aquesta tasca està protocol·litzada i contemplada en els procediments d'operació de les instal·lacions.
Crítiques de la plataforma Cel Net
La Plataforma Cel Net es queixa que les plantes de Repsol i Dow del Polígon Nord han patit al llarg de les últimes setmanes constants incidències. "A causa de la falta d'explicacions per part de les empreses afectades, la inoperància de l'Administració per solucionar el problema i la gravetat de la situació envers la salut de la població i el medi ambient", la plataforma exigeix que es reuneixi de forma extraordinària la Taula Territorial de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona (TQACT).
A la vegada, des de la plataforma vol que es convoquin als responsables de les empreses implicades per tal que donin explicacions de cada incidència i s'aportin les solucions corresponents per evitar que la situació es torni a repetir. A banda, Cel Net ha demanat a la Generalitat de Catalunya que respongui "a la falta de mesures dels constants incidents i que expliqui quines han estat les accions que s'han pres al llarg d'aquestes setmanes".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics