Els veïns de Vallfogona de Riucorb homenatgen Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona, per preservar el seu llegat i mantenir viva la memòria. El poeta-eclesiàstic va morir el 2 de setembre de 1623 en aquest municipi de la Conca de Barberà. La població acull aquest dissabte al vespre l'acte central de l’Any del Rector de Vallfogona decretat pel Govern per commemorar els 400 anys de la seva mort. L'alcalde Francesc Llobet ha reivindicat la importància de la figura del Rector més enllà del mite: "ressaltar molt la part literària, va ser el poeta català més important del barroc". A més, destaca que en la celebració es farà una recreació virtual de les carrosses dissenyades per Antoni Gaudí per al primer homenatge al poeta l’any 1879.
Els veïns de Vallfogona de Riucorb s'han bolcat en els actes de commemoració dels 400 anys de la mort del Rector. Tot i que a l'estiu tripliquen la població, durant l'any hi viuen només una cinquantena de persones. Des de fa un any, una seixantena de veïns s'han implicat, de valent, en la preparació de les activitats i, sobretot, en l'acte d'aquest dissabte que culminarà l'Any del Rector de Vallfogona.
Aquest matí, els voluntaris han col·locat unes 1.500 espelmes pels carrers de la població, les quals il·luminaran el municipi durant la celebració. "Tenim tot el poble mobilitzat, avui esperem unes 700 persones", ha afirmat a l'ACN la Míriam Minguet, portaveu de la Comissió Any Rector. I ha afegit que tots els actes organitzats han permès posar el municipi i el rector "al mapa".
El rector, una llegenda i un desconegut
L'alcalde del municipi, Francesc Llobet, ha assenyalat que el Rector va néixer a Saragossa, tot i que la seva família era de Tortosa, on va passar la infància. "Molta part de la seva vida va ser a Vallfogona, on va escriure tota la seva obra poètica", ha subratllat el batlle. En aquest sentit, ha reivindicat el seu llegat: "hi havia gent que no sabia si era real o no, el rector va existir i tenia tres vessants; l'eclesiàstica, la literària i la del mite, és bonic mantenir-ho tot, però ressaltar la part literària", ja que va ser el poeta més important del barroc català.
Tant Llobet com Minguet han explicat que no hi havia cap publicació dedicada al poeta-eclesiàstic i en el marc dels actes de la commemoració d'enguany se n'han publicat diverses. "La més rellevant és el primer volum de les obres completes, revisades, del Rector, feta per l'Albert Rossich, un estudiós de l'autor des de fa quaranta anys", ha dit Minguet. Està previst que l'obra tingui dos volums més, que es publicaran més endavant.
Recreació virtual de les carrosses de Gaudí
Un repic de campanes donarà el tret de sortida de l'acte central de l’Any del Rector de Vallfogona, al Mirador del Rector al voltant de les nou de la nit. Llavors, es projectarà un muntatge audiovisual-mapping que parlarà sobre Vallfogona i el Rector i que tindrà com a fons les cases del poble i els boscos de l'entorn. Tot seguit, els assistents es dividiran en quatre grups per recórrer diferents itineraris de la ciutat: entre ells, l'espai Gaudí, on es farà la recreació virtual de les carrosses que va dissenyar un jove Gaudí, de 27 anys.
Aquest serà un dels moments àlgids de l'homenatge popular, ja que Gaudí va dibuixar-les perquè s'utilitzessin a l'homenatge que es va fer al Rector l'any 1879 a Vallfogona, amb motiu del 256è aniversari de la seva mort. Els dibuixos els va fer pel fet que era membre, conjuntament amb mossèn Jacint Verdaguer, Lluís Domènech i Montaner, Antoni Aulèstia Pijoan o Víctor Balaguer, de la Junta de l'Associació d'Excursions Científiques (antecedent del Centre Excursionista de Catalunya).
Amb tot, les carrosses no es van acabar construint en el seu moment perquè "no hi va haver entesa entre els organitzadors de la festa i els veïns del poble, segons ha apuntat l'alcalde. Tot i això, se n'han conservat els originals, els quals són una al·legoria de les feines del camp característiques de Vallfogona: la sega, la verema i la recollida de les olives, i un quart dibuix era el "carro triomfal" que tancava la processó amb un bust de l'eclesiàstic.
"Parlar del Rector amb to festiu i de celebració"
Després de la recreació virtual de les carrosses, els grups es retrobaran a la plaça de l'Església, on el comissari de l'Any Rector, el poeta Josep Pedrals, conduirà l'acte amb la col·laboració del Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El grup creat a Tortosa, procedència que enllaça amb l'origen tortosí del Rector, oferirà un recull de composicions a partir de poemes de l'eclesiàstic i unes jotes que es ballaran amb la participació dels assistents.
La codirectora de l'acte, Montse Colomé, ha explicat que han dissenyat un espectacle per mantenir viu el llegat del poeta-eclesiàstic a través de la dansa, incorporant el cap gros del Rector i de l'escolanet i amb la participació del jovent. "Teníem ganes de reivindicar la seva figura, que es pot mirar des de diferents vessants, des de la musical, cantada, ballada, i volíem que fos festiu i de celebració", ha afirmat Colomé.
L'acte clourà amb l'encesa d'una silueta a mida natural del Rector rodejada de llum, que celebrarà les quinze generacions de vallfogonins que han viscut amb el seu record i en simbolitzarà la seva pervivència durant els pròxims 400 anys. En la celebració, hi participarà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.
Missa solemne oficiada per l'Arquebisbe
Prèviament a l'acte central, l'Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha oficiat aquest dissabte al migdia, una missa solemne per commemorar els 400 anys de la mort del Rector.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics