L'ermita de Puigcerver, situada entre Alforja i Riudecols, celebrarà la Festivitat de la Mare de Déu, el cap de setmana del 5 i 6 d'agost, amb una sèrie d'actes que combinen tradició i modernitat, amb elements religiosos i profans.
El dissabte 5 d'agost, dia de la Mare de Déu, s'iniciarà a les 11 del matí amb la tradicional missa. A continuació es podrà gaudir d'una ballada de sardanes. Enguany, durant tot el matí, es projectarà l'audiovisual de l'Ancestral de Puigcerver.
Com és tradició, el primer diumenge d'agost es rememora la pujada a peu a l'ermita "el diumenge de Pasqüetes- pels camins d'Alforja i Riudecols. El dia 6 d'agost, a les 6 del matí, sonarà el repic de campanes a la plaça de Dalt. Aquest dia s'oficiaran dues misses, a les 9 del matí i a les 12 del migdia.
A continuació, tindrà lloc una cantada a càrrec de la Coral Noves Veus de Vinyols, que estarà dirigida per Anton Cabré de Riudecols. Tot seguit, es farà el sorteig de les rifes al pati de la cistena.
Records, vins i rifes
Durant els dos dies, hi haurà venda de records a l'ermita i també es podrà adquirir una ampolla del vi Ancestral de Puigcerver. També es vendran números per a les rifes d'un pernil d'embotits Bondrià, una ampolla Magnum de vi del celler Mas del Botó i una ampolla del vi Ancenstral de Puigcerver.
En temps antics la festa principal de Puigcerver era el dia 15 d’agost, Assumpció de la Mare de Déu. Ja al segle XVII la festa principal del santuari es celebrava el dia 5 d’agost, Mare de Déu de les Neus. En aquell temps també es pujava a l’ermita el diumenge de Pasqüetes, i tant l’un dia com l’altre s’hi anava per un vot de poble, per haver-se deslliurat Alforja del contagi de la pesta.
Els actes estan organitzats per la Junta de l'Ermita amb la col·laboració dels ajuntaments d'Alforja i de Riudecols.
L'antiga tradició de pujar a peu al santuari
Quan encara no hi havia la carretera i calia pujar al santuari a peu, o a lloms d’animals, es ventaven les campanes a les 4 del matí, per a deixondir el poble i indicar la marxa cap a l’ermita, ben matinet, a fi que el sol no molestés la pujada. Ben de matí ja tot el poble estava en moviment i la gent alegre, en colles de familiars o amics, marxava cap a l’ermita, uns a peu amb la minestra al braç, altres amb animals que cavalcaven, els qui no podien fer la llarga caminada, els joves i nens joiosos i animosos hi pujaven a bon pas, i molts romeus, en els llocs del camí indicats per les respectives creus, resaven la Salve, i en arribar als revolts desgranaven, tot pujant la pregària del Rosari. Era un ambient joiós i festiu. S’arribava a Puigcerver a bona hora i normalment, a les 6 del matí ja s’hi celebrava la primera missa, perquè poguessin escoltar-la els més matiners.
Actualment la festa continua tenint aquell caire popular i de combinació dels elements religiosos i profans. Alguns grups han fet reviscolar el costum de pujar al santuari a peu, com en temps passats fent servir l’antic camí. El dia de la festa, abans de la sortida del sol les campanes de la parròquia toquen per donar el senyal de sortida. La gent s’aplega i inicia la pujada, amb una aturada a la Creu de Formatge.
En arribar a dalt s’esmorza i molts assisteixen a la missa que normalment celebra el mossèn d’Alforja. Altres pugen fins a la Miranda per tal de contemplar el panorama. Encara que en l’actualitat no gaudeix de la grandiositat d’antany quan hi havia ballada de sardanes, i es feien reunions al pati de la cisterna, on cadascú feia gala de les seves habilitats cantant, recitant poesies, explicant acudits, etc. Continua sent un dia de gran intensitat on prevalen les ganes de passar-s’ho bé.
Per camí o per carretera
Ara no només s’arriba al santuari transitant a peu pels camins de Riudecols i Alforja. El camí a peu des d'Alforja són uns 5 km aproximadament i es fa més o menys amb el mateix temps. El de Riudecols dista 6 km i es fa més o ménys amb el mateix temps.
Actualment és fàcil d’arribar utilitzant la carretera, construïda al 1965. Això fa possible que molta gent de les Borges del Camp, o d’altres pobles de la rodalia, fins hi tot gent de Reus i de Tarragona s’animin aquest dia a prendre part en la nostra festivitat religiosa més important.
La pujada amb els gegants
L’any 2004 la colla de gegants i grallers d’Alforja van pujar a l’ermita amb motiu dels seus 10 anys. El 2014 igualment amb motiu de la celebració dels seus 20 anys van repetir la proesa acompanyats d’una nombrosa comitiva de gent d’Alforja i vinguda d’altres llocs per l’ocasió. En les dues ocasions va constituir una espectacular experiència que a més a més de vistosa i emotiva va requerir un gran esforç físic per part dels qui s’oferiren a portar sobre les seves espatlles als gegants del poble: l’Almira, la Saurina i la Ribeta.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics