Dijous, 20 de Juny de 2024

1-M: Per la plena ocupació, millorar salaris i sostre per a tothom!!!

29 d'Abril de 2024, per Mercè Puig

Per a CCOO de Tarragona, davant aquest Primer de Maig del 2024, per tal de millorar la vida de les persones treballadores de les nostres comarques cal:

Potenciar el Pacte Nacional per la Indústria, especialment a Tarragona per assolir una transició justa de les empreses del Polígon Químic i les Nuclears, transformant el sistema productiu per fer-lo compatible amb el medi ambient, mantenint els llocs de treball de qualitat.

Una transformació important del nostre sector turístic. L’aposta per la quantitat i la baixa qualitat, com s’ha fet fina ara, és insostenible mediambientalment i a més genera llocs de treball mal retribuïts i amb unes condicions laborals incompatibles amb un país desenvolupat econòmica i socialment.  Per escometre aquesta transformació s’ha d’invertir en innovació, formació i coneixement per fomentar la creació, la transformació i el creixement d’empreses que aportin valor afegit tant a la clientela com a la seva plantilla. Fent aquest esforç es podrà atreure turisme tot l’any, divers i amb molts interessos diferents. Un bon exemple d’això és la gran feina que s’està fent per atrauré estades i competicions esportives.

Un sector serveis amb més formació i més reconeixement. S’han d’acabar els baixos salaris en sectors com l’educació infantil 0-3, sector de la discapacitat o la de Residències de Gent Gran. Les persones treballadores d’aquests sectors realitzen una tasca molt important, tan per a la vida de les persones, de les seves famílies com de la societat. Per tant, han de gaudir d’unes condicions laborals a l’alçada de la complexa tasca que realitzen. Posem les persones més importants de les nostres vides a les seves mans: les nostres filles i fills i les nostres mares i pares. Si el sector privat no pot ho garantir, cal una major implicació de les Administracions Públiques. Un sector comercial més dinàmic, innovador i més adaptat a les necessitats de la ciutadania, amb capacitat per conviure el petit comerç amb les grans superfícies. És un deure del comerç erradicar els contractes precaris amb baixos salaris i els horaris irracionals que no permeten la conciliació de la vida familiar i personal dels que hi treballen. Solament així, s’aconseguirà la millora de l’oferta comercial i el bon tracte amb la clientela. 

Uns serveis públics de qualitat, sobretot, en l’àmbit de la Salut i l’Educació. Falten recursos a l’Atenció Primària per tal d’atendre adequadament a les persones que ho necessiten,  i més facilitat i rapidesa d’accés a l’atenció mèdica. Les llistes d’espera per a proves mèdiques i intervencions quirúrgiques no són les pròpies d’una societat avançada. Necessitem més recursos hospitalaris públics. S’ha d’acabar, tan aviat com sigui possible, l’ampliació de l’Hospital Joan XXIII i construir un nou Hospital Públic a Les Terres de l’Ebre, per fer front a l’increment de la demanda de serveis mèdics que segur que es produiran a causa de l’envelliment de la població.  A més de les infraestructures, cal incrementar els professionals de la mèdics i millorar les seves condicions laborals perquè el sistema sanitari sigui més eficaç.

Un sistema educatiu de qualitat. Les societats que més avancen i tenen més benestar són aquelles, la ciutadania de les quals té més nivell formatiu i educatiu. Per tant, hem de reforçar el nostre sistema educatiu amb més i millors professionals, donant-los més formació per poder atendre la diversitat de l’alumnat i aconseguir una disminució de l’abandonament escolar que en el nostre sistema educatiu és dels més elevats de la Unió Europea. S’ha de destinar el 6% del PIB a l’Educació com fan els països més avançats del nostre entorn. S’ha de reforçar el paper de la URV, la universitat pública de les nostres comarques que ha apropat els estudis superiors de qualitat a sectors socials que no haguessin pogut cursar una carrera universitària fora de les contrades.

Millorar l’accés a l’habitatge, cercant fórmules urgents per evitar què una part molt important de la ciutadania, sobretot la gent  el jove, no pugui accedir a un habitatge. El dret a l’habitatge és un dret consagrat a la nostra Constitució, a més és a partir de l’habitatge que les persones poden construir una vida digna. Per tant, l’habitatge i la feina formen la columna vertebral a partir de la qual la ciutadania construeix el seu projecte de vida. Cal doncs, que els Governs Espanyol i Català s’arremanguin i construeixin més habitatge públic, facilitin lloguers assequibles, evitin tots els desnonaments possibles, posin un topall als lloguers, perquè hi ha moltes ciutats del nostre territori com: Tarragona, Reus, Valls, Cambrils,...els lloguers de les quals molta gent no els pot assumir o bé els paga destinant-t’hi gairebé tot el salari.

A més de totes aquestes qüestions, per millorar la vida de les persones treballadores cal que des del Govern de l’Estat i la Generalitat es continuï millorant el Salari Mínim Interprofessional fins arribar al 60% del salari mitjà de Catalunya (1.371,55€/mes) com a garantia per fer front a l’elevada inflació; incrementar els salaris del conjunt de les persones treballadores segons la inflació anual; millorar les indemnitzacions per acomiadament tal com reclama la UE; mesures preventives per evitar l’excés d’accidents laborals (115.000 treballadores van patir una accident laboral, 120 van perdre la vida i 3.200 van patir un accident laboral l’any 2023). 

Tot i que Catalunya ha assolit el rècord històric de persones ocupades amb 3.700.000, encara queda un bon gruix de persones que volen treballar i no troben feina. Tenim el deure sindical i constitucional de fer esforços públics i privats per arribar a la plena ocupació.

CCOO de Tarragona aquest 1r. Maig a Tarragona, Reus i Tortosa per exigir PLENA OCUPACIÓ, MILLORS SALARIS I SOSTRE PER A TOTHOM!!!

Mercè Puig Cañellas

Secretària General de CCOO de Tarragona

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges