Dijous, 20 de Juny de 2024

Reus i Setmana Santa: inherència indiscutible

Quan parlem de Reus ens venen al cap moltíssims conceptes que associem de forma inherent a la ciutat: Comerç, festes majors, gegants, modernisme, avellana, vermut i molts altres atractius o potencialitats de la nostra ciutat. Des de l'Agrupació i des de les confraries de casa nostra també creiem fermament que Reus és Setmana Santa.

Reus és Setmana Santa pels viacrucis, les conferències quaresmals, les exposicions, les celebracions litúrgiques, per la Solemne Processó de l'Amargura, del Prendiment, la penitencial, del Silenci, del Sant Enterrament. Reus és Setmana Santa perquè compta amb dos reconeixements per part de la Generalitat de Catalunya: Les Tres Gràcies com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional i la Coronació del Senyor com a Patrimoni Festiu de Catalunya. A Reus ens gloriem, doncs, de tenir a les nostres espatlles una més que centenària tradició de religiositat popular amb conjunts escultòrics de primer nivell, reconeguts arreu, de fills il·lustres, inclús algun de principis del segle XVII i Reus és també Setmana Santa perquè té l'Agrupació més gran de Catalunya i tot això esdevé clau per entendre l'abast cultural i social, la tradició familiar i la dimensió devocional de la celebració dels dies Sants a la ciutat de Reus.

Sant Joan Pau II va afirmar amb claredat que "una fe que no es converteix en cultura és una fe no acollida en plenitud, no pensada completament, no viscuda amb fidelitat" (Carta 20-5-1982). El passat i el present cultural de Reus no s'entendria sense les confraries i sense la Setmana Santa, una tradició arrelada en la fe de la qual ens hem de sentir ferms preservadors per poder garantir-ne el futur i el relleu generacional.

Des de les diferents confraries, germandats, congregacions i arxiconfraries de Reus, ens hem esforçat sempre a mantenir la devoció cap als nostres sants misteris i titulars i també a ser dignes mereixedors i potenciadors de la dimensió pietosa i caritativa de les nostres confraries. Com bé escriu l'arquebisbe Joan en la seva darrera exhortació pastoral: "Cada vegada se sent més l'expressió profunda que els pobres són cos i carn de Jesucrist, perquè en ells els cristians reconeixem el Crist sofrent que ens endinsa en el misteri de l'amor. L'Església està cridada a tenir-ne una cura maternal". Les confraries de Reus, també.

Ara, ja immersos en el temps quaresmal, els reusencs i reusenques ens preparem interiorment per acollir unes Solemnes Processons que mostren la millor lliçó d'història de redempció que es pugui oferir a la gent de totes les edats, orígens i condició. Uns dies Sants que ens animen a participar en aquesta exaltació vivent del sentiment cristià. I és  que Reus, pot presumir d'acollir una Setmana Santa peculiar, original i diferent, en la qual solemnitat, tradició i modernitat s'agermanen per viure la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist, Nostre Senyor.

Us desitjo a tots una bona Setmana Santa i una joiosa Pasqua de Resurrecció.

Jaume Piñol de la Mata és president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges