Dissabte, 14 de Setembre de 2024

Aigües de Reus encarrega el projecte de recuperació de la Bassa Nova

El projecte té com a objectiu la recuperació de l’antiga bassa com a element patrimonial i la creació d'un refugi climàtic

16 de Juliol de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge virtual de la recuparació de la Bassa Nova

    Cedida

Aigües de Reus ha publicat aquest passat dilluns, la licitació de les obres de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina. El projecte té com a objectiu la recuperació de l’antiga bassa com a element patrimonial, d’una banda, i la creació d’un refugi climàtic per al gaudi pe r part de la població, d’una altra.

La licitació es fa pública un cop s’ha superat el període d’exposició pública del projecte sense que hi hagi hagut al·legacions i hagi quedat aprovat definitivament. El termini de presentació s’acaba el 4 de setembre, i l’import de partida és de 1.050.465,53 euros (IVA inclòs).

La Bassa Nova (actualment en desús) és un infraestructura de final del segle XIX que estava destinada a l’emmagatzematge i distribució d’aigua per al seu consum, i situada molt a prop del passeig de la Boca de la Mina. De la mateixa manera que passa amb el passeig, la bassa era un indret popular, en haver-hi famílies que s’hi apropaven a berenar. Cal emmarcar la seva recuperació, doncs, en la posada en valor i millora integral de l’entorn de la Boca de la Mina que ha impulsat l’Ajuntament de Reus.

La recuperació de la Bassa Nova implicarà la restauració dels seus elements originals, alhora que es dota tot l’espai d’un sentit urbà i familiar. “Volem que sigui un espai lúdic vinculat a l’aigua”, afirma el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio. En conseqüència, l’aigua hi tornarà a córrer i omplir la bassa, que comptarà amb un moll lúdic que permetrà apropar-se a nens i adults per poder observar la construcció original de l’interior.  L’espai comptarà també amb zones d’ombra i descans, taules per poder gaudir d’un berenar  en família, així com una zona de jocs per als infants.  

 

Compromís amb l’entorn

 

Pel que fa l’entorn, el projecte preveu l’enjardinament i la construcció de grades d’obra vista a la façana del camí de la pedrera del Còbic, que servirà com a zona de descans per als nombrosos vianants i ciclistes que freqüenten aquesta ruta,  i la millora urbana del camí que comunica el Passeig de la Boca de la Mina amb l’esmentat camí de la pedrera del Còbic, que dóna accés a la bassa.

Com afirma la memòria, és obvi que “la intervenció que posa en valor l’entorn urbà del nord de Reus hagués quedat coixa si no incorporés urbanament aquest indret popular, important i actualment molt deixat”. Tot plegat implica intervenir en una superfície de 3.907,02 metres quadrats.

“Aquest projecte és una bona mostra de com hi ha intervencions municipals que és possible tirar endavant des d’una perspectiva integral: la recuperació patrimonial, històrica i sentimental; l’adequació de l’espai públic i un millor aprofitament dels recursos propis: l’aigua, en aquest cas”, afegeix el regidor.

D’aquesta manera, Aigües de Reus segueix compromesa en el projecte municipal de recuperació de la Boca de la mina i el seu entorn, en entendre que l’aigua no tan sols és vida, sinó que també és una història sentimental estretament vinculada a la ciutadania i els usos populars. Un projecte que, a més, encaixa plenament en una de les prioritats d’Aigües de Reus d’uns anys ençà: la recuperació i regeneració de les mines i aqüífers de titularitat municipal per tal de potenciar el consum d’aigua de “proximitat”. Reus no ha deixat d’usar mai d’utilitzar l’aigua dels minats, però l’empresa municipal s’esforça per recuperar encara més infraestructures, mines i aqüífers que havien caigut en desús.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges