Diumenge, 08 de Setembre de 2024

La diligència

Un pioner servei de transport va unir Reus i Barcelona als inicis del segle XIX

23 de Juliol de 2023, per Reusdigital.cat
  • Una reproducció de la diligència entre Reus i Barcelona, feta el 1957

    Arxiu CIMIR

Aquest diumenge, a Històries de Reus, parlem de la diligència que va unir la nostra ciutat amb la capital catalana, Barcelona, al segle XIX. Va ser el 1815 quan es va posar en marxa, tal com ens va explicar l'enyorat cronista Antonio Zaragoza (conegut com Anzame) a Reusdigital.cat. Aquest va apuntar, amb raó, que de casa nostra sempre n'han sortit emprenedors. Un d'aquests, Josep Brunet, d'ofici galoner, sembla que ser prou convincent com per fer entendre al teixit comercial de l'època que seria realment útil establir una línia de transport directa cap a la ciutat comtal. 

 

Un servei de transport pioner a l'estat

 

De la proposta en va sorgir, com va relatar Anzame, la voluntat de crear una societat amb accionistes que derivés en una empresa de transports concebuda per superar les barreres que la distància suposava llavors per al comerç i per a la mobilitat de les persones. El cert és que la de Reus va ser la primera diligència de les seves característiques que va començar a prestar servei a l'estat, el 1815. Va indicar el cronista en aquest mitjà que mai va acabar d'estar clar d'on sortia, a Reus. En aquesta línia, se subratlla sovint en diverses referències que almenys al seu itinerari hi figurava el carrer de Jesús (davant d'una fonda) o al carrer de Pubill Oriol, a cal Boada. La plaça de la Sang també consta en altres recerques, al respecte. 

Amb tot, el cert és que pel segon centenari de la diligència (2015) es va col·locar una placa commemorativa precisament al carrer de Jesús. El reglament que es va establir per al funcionament del servei es conserva a l'Arxiu de Reus. Es tracta d'un document on s'estableixen les condicions en què s'havien de desenvolupar els viatges i les obligacions dels passatgers. Fonts municipals van assenyalar llavors, fa vuit anys, que segons les cròniques de l'època, el temps estimat del viatge a Barcelona (que començava de matinada) era superior a les 10 hores. Durant el recorregut es feien algunes parades, posem per cas a l'hora de dinar a Vilafranca del Penedès.

Va concloure Anzame que la diligència va tenir prou èxit durant dècades, fins que el 1865 es va posar en marxa la línia de ferrocarril, que lògicament oferia "noves possibilitats de comunicació" al veïnat. Com a curiositat, un apunt literari. L'autora local Marta Magrinyà va presentar fa uns mesos la novel·la La diligència (Cossetània, 2023). Tot aprofitant el servei entre Reus i Barcelona, l'escriptora hi situa els seus personatges (d'entrada, sense cap lligam) per anar teixint la seva història durant un viatge. 

La fotografia que acompanya aquest article pertany al fons del Centre de la Imatge del Mas Iglésias de Reus (CIMIR), i és obra d'A.M. Vidal Colominas (1957). Va ser captada per Sant Pere, i s'hi veu una reproducció de la diligència. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics