Dijous, 20 de Juny de 2024

Habitatge tensat

'La qüestió és determinar si les mesures previstes per la llei que ha creat les zones tensades lliguen bé amb la política municipal definida a Reus en matèria d’habitatge'

  • Imatge del raval de Robuster de Reus

    Reusdigital.cat

Només cal donar un cop d’ull en algun dels portals immobiliaris que hi ha per internet per adonar-se que el preu de lloguer de pisos a Reus, tot i no arribar als nivells escandalosos de Barcelona, Déu n’hi do, sobretot si tenim en compte la realitat salarial de la gent jove en edat d’emancipar-se.

Reus és a la llista de ciutats considerades zona amb el mercat residencial tensat, que fa que existeixi un topall en els preus de lloguers. És molt interessant llegir el reportatge signat a Reusdigital.cat per Raúl Rodríguez, que recull opinions molt diverses que fan pensar que l’efectivitat d’aquesta mesura no està clara i que només el temps permetrà fer-ne un judici acurat. Als arguments exposats al reportatge, hi afegeixo que potser un dels errors d’aquesta mesura ha estat generalitzar unes solucions que poden tenir sentit a Barcelona, però no tant fora de l’àrea metropolitana de la capital. La percepció general és que el problema de l’habitatge és greu, perquè ho és a Barcelona. Però el mapa català mostra realitats molt diferents. El mateix portal immobiliari que consultem per a Reus, el podem consultar a Tarragona i els preus no són els mateixos, perquè el mercat immobiliari té diferències. Algunes zones de la ciutat de Tarragona tenen més pressió de pisos turístics que no pas Reus, per exemple.

Vull dir amb això que els municipis (com a mínim, els més grans) haurien de tenir un marge d’actuació en matèria d’habitatge en funció de la seva realitat. Reus té definida aquesta política d’habitatge al Pla d’Acció Municipal vigent, el que marca les pautes d’acció de l’actual govern municipal. A banda de generalitats i declaració d’intencions, les mesures concretes que s’hi proposen són la creació d’un Consell Municipal de l’Habitatge, elaborar un Pla d’Inspecció d’habitatges buits i, entre altres coses, parla d’augmentar l’oferta de lloguer social, i centra en alguns llocs determinats accions concretes. En aquests primers mesos de l’actual mandat s’han activat  subvencions al lloguer d’habitatge per a persones grans i joves, o s’han conegut accions que, poc o molt, intervenen en el mercat, com el projecte de la Hispània, per al qual s’han rebut diners europeus per als habitatges de protecció oficial... La qüestió és determinar si les mesures previstes per la llei que ha creat les zones tensades lliguen bé amb la política municipal definida en matèria d’habitatge. No fos cas que el que decideixi fer l’ajuntament fes innecessària la intervenció del mercat per llei perquè haurà servit per destensar-lo.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges