Dijous, 20 de Juny de 2024

L’estació de Bellissens

'No sé si en el projecte de l’estació s’ha desaprofitat una oportunitat per relligar millor una banda i l’altra de la ciutat'  

  • Es preveu que la futura estació de Bellissens estigui enllestida el 2025

     

Els qui més tenen al cap l’urbanisme de Reus, des de sectors i colors polítics diferents, fa temps que tenen al cap la necessitat de millorar les connexions dels barris i serveis que hi ha al sud de la ciutat, més enllà de la via del tren, amb el nucli urbà. Quan l’anterior govern municipal va presentar el fallit projecte del Carrilet, aquest es plantejava com la creació d’una mena de node que articulés una millor connexió d’aquella zona (especialment, el que hi ha a l’altra banda de l’avinguda de Marià Fortuny) amb el centre. Si el Carrilet i el que l’envolta ja és un problema urbanístic, què no serà la connexió amb tot el que hi ha més enllà de la via, que és molt: Mas Abelló, Sant Josep Obrer, l’Hospital, les facultats de la URV, la Fira, el Tecnoparc... Superar la barrera de la via del tren és una dificultat important per poder vertebrar bé tot el que hi ha entre les autovies de Tarragona i de Salou. És l’excepció a la gran virtut urbanística que té Reus, el fet de ser una ciutat compacta.

I en aquest context físic, aviat hi haurà la nova estació de Bellissens, que, ara sí, ja es pot dir que aviat serà una realitat. L’estació es construirà a la banda ciutat de les vies del tren, i la unió amb la part sud es farà amb passos soterrats. Aquests dies, ja hem pogut escoltar a veïns de la zona que reclamen la construcció d’algun pas elevat per superar l’obstacle de les vies, cosa que, d’entrada, no està previst. L’accés a l’Hospital a peu, per exemple, fa basarda: hi ha la sensació que és molt lluny i superar a peu el pont de l’autovia de Bellissens no és agradable. El que plantegen els veïns és tenir alternatives als passos soterrats existents. Com més punts hi hagi per travessar la via, millor serà la connexió.

A tot arreu on hi ha vies del tren en nuclis urbans, el problema és similar. Només les ciutats que han aconseguit soterrar les vies s’ha pogut aplicar un urbanisme amable per superar el que havia estat una barrera física important. No sé si en el projecte de l’estació s’ha desaprofitat una oportunitat per relligar millor una banda i l’altra de la ciutat. 

Sobre el nou equipament ferroviari, és curiós com hem acabat tots parlant de l’estació de Bellissens, quan, en un principi, quan des de la ciutat es va començar a plantejar la conveniència que els trens paressin al costat de les facultats de la URV, es parlava de baixador, la idea de fer allò que en l’argot ferroviari en castellà se’n diu “apeadero”, que és una mena d’estació de segona categoria.

Amb la nova estació, la ciutat millorarà les prestacions en matèria de transport públic, i això és una gran notícia. Però no sé si el nou equipament formarà part de la solució de fons de relligar millor les dues bandes de la via del tren. El temps ja ens ho dirà. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Viki  06 d'Abril de 2024

II - Estació de Ballissens

Un artículo que da mucho que pensar en todo su contenido. Reus ciudad está “descosida”, como se diría en la jerga castiza. La nueva estación del tren en Bellissens, no se ha tenido en cuenta para la unión de la zona sur de la ciudad con el entramado que se tiene en los barrios Sant Josep Obrero, el Hospital, Más Abelló, Mas Pellicer, Más de l ´´Abellera, la Facultad Económica y el resto de la URV, Fira, Tecnoparc, con la zona de la autovía de Salou y el sur de la ciudad con el Barrio del Carrilet, Barrio Fortuny, Juncosa...

Como bien analiza el articulista, el asentar la nueva estación del tren en Bellissens, no creo que solucione la integración, convivencia y disfrute de la sociedad en esa zona, me da la sensación que es todo lo contrario.

Por otra banda tenemos: el Barrio Gaudí, Urbanización Sant Joan… Si se analiza detenidamente todo el plano urbanístico de Reus: “La vía del tren trocea la ciudad, y esa barrera física es muy importante”; sin que nadie la haya analizado, ni puesto remedio; o bien para soterrarla; o bien estudiar la forma de un nuevo trazado para sacar la vía fuera de la ciudad. Las dos soluciones se tendrían que haber puesto encima de la mesa hace mucho tiempo. Ningún político ni urbanista la ha contemplado, o bien, no se ha atrevido hacerlo, seguramente por no tener ganas de hacer un bien para la ciudad y a la sociedad en general.

Sin embargo, el Barrio del Carrilet se le ha dado una prioridad sin ninguna solución, ni definición, y se ha gastado un dineral comprando las naves y en hacer un proyecto (rondan los dos millones de euros), para nada. Se tiene las antiguas cocheras del Tren a Salou en la Av. del Carrilet, que está en ruinas, un paso para visitantes peatonales de la Estación de Autobuses hacia el centro de la ciudad, que es una degradación del barrio y de la ciudad, llevamos 13 años, y nadie, ningún político en el pasado, ni en el presente, se dignan a derrumbar las cocheras por llevar la contraria los unos a los otros, y sin embargo gastando el dinero y otras cosas más que dan vergüenza escribirlas (por educación). Solo ha servido para desviar el gran problema que tiene la ciudad: “la homogeneización e integración de la ciudad de Reus”

La estación de Bellissens, mejorará las prestaciones en materia de transporte público (lo dudo, pues el trazado del carril bici es un bodrio a lo grande, que se debería de plantearse y estudiarse si el trazado actual es práctico y seguro), pero no a la integración de la ciudad, para que esta sea una ciudad moderna, con vistas de futuro e integradora, eliminando las barreras físicas de las vías del tren actual, como en muchas ciudades españolas se han conseguido.

La visión que se hace de este artículo, y en él lo refleja el articulista, es que se viste un Santo y se desnuda a otro, por lo que no se arregla el problema, se agudiza y más.

Viki  05 d'Abril de 2024

Estació de Ballissens

Toda la zona sur de Reus ha sido una desdicha, el Carrilet un despropósito, y nuestros políticos unos visionarios sin más. Las grandes ciudades, como bien describe el articulista, lo que han logrado para la integración de la una gran ciudad, es eliminar las barreras que ello representan las vías del tren que parte una ciudad en dos, y que por dicha causa no integra la ciudad.
Antes de hacer la estación, se tenían que haber planteado el sub-terranear la vía del tren al paso por la ciudad. En vez de proponer una estación al aire libre en un terreno dentro de la ciudad. Poca visión urbanística, y eso que tenemos una persona política con una determinada vocación "urban´istica", no se puede tener varios cargos y no poder atenderlos como es debido. Así nos va, o bien la persona no es apta para el cargo que representa....
"Sra. Berasategui, plegue velas", por coherencia".

Reportatges