Les empreses subministradores d'aigua, municipals, de Mataró, Vilafranca del Penedès i Reus, han signat un conveni amb el Departament d'Economia i Coneixement per establir mecanismes que evitin el tall de subministrament d'aigua potable a les persones més vulnerable, a les que tenen en tràmit la sol·licitud d'algun ajut social o renda mínima i les qualificades amb vulnerabilitat residencial. D'aquesta manera, els convenis amb les empreses d'aigua arriben ja a cobrir 6.5 milions de ciutadans, segons ha explicat el conseller Baiget que també ha detallat que des que la llei contra la pobresa energètica està en vigor s'han posat 12 sancions a companyies subministradores per talls indeguts . Més de 3 milions i mig de clients i 6 milions i mig de ciutadans ja estan protegits contra possibles talls de subministrament d'aigua potable, en cas de vulnerabilitat i impagaments, gràcies als convenis que han signat les companyies, municipals majoritàriament i el Govern. Aquest dijous, Mataró, Vilafranca del Penedès i Reus s'han sumat a la iniciativa i ja són una vintena d'empreses.
Amb el conveni es recullen mecanismes per evitar el tall de subministrament a les persones amb situació de vulnerabilitat, que estiguin tramitant algun tipus d'ajuda social o tinguin vulnerabilitat residencial, de manera que , complint la llei contra la pobresa energètica, no es podrà deixar sense aigua a aquests famílies o fins i tot, es podrà assumir o condonar el deute que puguin tenir per impagaments. El conseller d'Economia i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que els convenis d'aquest dijous afecten 125.00 abonats que arriben a 250.000 persones i per un import al voltant dels 400.000 euros de suport a les empreses subministradores.
Els tres municipis ja tenen instaurats algun tipus d'ajuda social en aquest concepte i amb l'acord amb Govern, ho enforteixen. Per exemple, Mataró té un fons social gestionat per l'empresa d'aigües amb un import anual de 65.000 euros per atendre el pagament del rebut de l'aigua a famílies amb risc d'exclusió social. Des de 2012, ja hi ha hagut 2.149 beneficiaris amb un import de 217.759 euros. A més, la capital del Maresme, també disposa de Tarifa Social amb 534 abonats acollits. El seu alcalde, David Bote, ha declarat que és ''injust'' que algunes famílies puguin viure ''de luxe'' mentre altres pateixen per pagar aquest tipus de subministrament. En aquests moments, Aigües de Mataró té 129 abonats identificats coma vulnerable i es fa càrrec d'un deute de 14.500 euros.
Pel que fa a Vilafranca del Penedès, també hi ha un fons socials que gestiona la companyia d'aigua per un import d gairebé 70.000 euros anuals, que atén les bonificacions de les tarifes i els ajuts al pagament del rebut de l'aigua en situació de vulnerabilitat. El setembre de 2016, hi havia 2.137 beneficiaris. L'alcalde, Pere Regull considera que amb aquests acords es ''normalitza'' una situació que fa anys que el consistori afronta.
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat l''excel·lència'' de la taula contra la pobresa energètica de Reus i Tarragona com a eina per lluitar contra el fenomen. A Reus, l'empesa d'aigües té un importa anual de 100.000 euros destinat a bonificacions en les tarifes i ajuts al pagament de rebuts, que a més, se suma als 80.000 que es reserva l'ajuntament per aquest 2016 a ajudar a famílies amb situació vulnerable, i 100.000 euros més per ajudar a famílies en despeses de llum i gas.
12 sancions per talls indeguts
El conseller Baiget també ha explicat que des que la llei està en vigor, s'han interposat 120 denúncies, s'han obert 50 expedients i s'han emès 12 sancions de 10.001 euros per talls indeguts a persones amb risc d'exclusió social.
Baiget ha reconegut que s'està fent una ''negociació intensa'' amb les companyies subministradores de gas i llum, per arribar a acords que amb les d'aigua estan molt més avançats.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics