Que ha passat amb els gats???
I els gats que li han fet treure? On han anat a parar?
Vint-i-quatre joves participen en el camp de treball 'Coopera amb Reus', que té l'objectiu de millorar les condicions de l'habitatge de persones amb dificultats socials o econòmiques
L’Anna María Pozo vivia sola al seu pis amb un gran nombre de gats. Després d’una denúncia provinent d’un dels seus veïns, els Serveis Socials de la ciutat van visitar-la i van veure que el seu habitatge estava en molt mal estat, motiu pel qual li van proposar que un grup de joves del camp de treball ‘Coopera amb Reus’ anessin a casa seva per tal de donar-li un millor aspecte. L’Ana María va acceptar aquesta oferta, motiu pel qual aquest grup de joves es troba actualment realitzant diverses tasques en l’habitatge, com rascar i pintar les parets, i fer una neteja total del pis.
La propietària de l’habitatge es mostra molt satisfeta amb aquest servei: “Les nenes estan treballant com unes lleones i ho estan fent molt bé tan jovenetes. Estic molt sorpresa i agraïda a les noies, que estan treballant moltíssim, i a l’Ajuntament de Reus, que s’ha pres aquesta molèstia per mi”. L’Ana María assegura que les joves han fet una bona neteja del traster i han arribat a tirar fins a vint o trenta bosses de brossa. “Moltes coses que guardava ja no em feien servei ja que tinc 71 anys i havia acumulat molts objectes que em feia pena llençar”, afirma la propietària.
La monitora responsable del grup de treball que està arreglant el pis de l’Ana María, Gemma Rodríguez, explica que cada matí en arribar el grup treu el material, pensa totes les tasques que s’han de realitzar i se les divideix. “Estem fent un bon treball, ja que l’Ana María es veu molt contenta i agraïda”, explica Rodríguez.
L’activitat que desenvolupa aquest camp de treball no només ha proporcionat a aquesta reusenca la possibilitat de tenir un pis en millors condicions, sinó que també li ha aportat un bri de vitalitat i alegria al seu dia a dia. “Porto en estat depressiu i anant a metges 13 anys, i aquests dies que venen les noies no tinc temps d’estar deprimida –assegura-. És més, estic molt contenta i això és gràcies a elles, ja que estan moltes hores a casa ajudant, però també xerrant i rient. Quan marxin les trobaré a faltar perquè són adorables”. L’únic “disgust” que afirma tenir l’Ana María és que “li han tret molts gats”, ja que ara només en té cinc.
Tres pisos reformats gràcies a ‘Coopera amb Reus’
Cal dir que l’Anna María no es l’única afortunada que gaudeix de l’ajuda d’aquests joves solidaris. Els vint-i-quatre participants del camp de treball ‘Coopera amb Reus’ es divideixen en tres grups de vuit persones, per la qual cosa un total de tres habitatges de diferents zones de reus gaudiran de millors condicions gràcies a l’acció d’aquests voluntaris.
Tal i com afirma la directora del camp de treball, Domnei Fabré, la tasca tècnica d’aquest programa social, que es desenvolupa cada matí de dilluns a divendres, consisteix en “netejar el pis, rascar les parets, posar massilla en tots els forats de les parets i pintar”. Els joves que formen part de ‘Coopera amb Reus’ son nois i noies de diferents indrets de Catalunya, com per exemple Vic (Osona), Lleida (Segrià), Girona (Gironès) o Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), motiu pel qual durant els quinze dies que dura l’activitat s’allotgen a l’escola Mowgli.
Els encarregats de decidir qui serien els que gaudirien d’una millora en les condicions del seu habitatge han estat els Serveis Socials del consistori reusenc, que ha escollit a aquelles persones que es trobaven en una situació econòmica o social més delicada.
L’objectiu del casal: conèixer noves realitats
Tal i com afirma la directora del camp de treball, Domnei Fabré, ‘Coopera amb Reus’ és un camp de treball de tipus social que busca “l’aprenentatge social dels joves a través de la rehabilitació dels pisos del quart món” . A més, Fabré també exposa que “a part de rascar i pintar, aprenen a relacionar-se amb altres joves i conèixer gent nova “.
La directora del camp de treball exposa que l’essència d’aquest programa és conèixer el quart món: “Amb aquesta activitat veuen que existeix una realitat diferent en què ells poden aportar alguna cosa i es senten realitzats en dedicar hores de forma voluntària per millorar la vida d’una altra persona”.
Tot i així, aquest no és l'únic vessant en què se centra aquest camp de treball. Mentre que els matins de dilluns a divendres, els joves es dediquen a les funcions tècniques, a la tarda realitzen diverses activitats de lleure. Els adolescents han fet activitats de coneixença per tal d’establir vincles i agafar confiança entre ells, a més de realitzar una gimcana per conèixer Reus i haver fet la ruta modernista. A la nit, els monitors preparen jocs de cohesió, debats o cinefòrums, mentre que el cap de setmana solen realitzar alguna excursió, com per exemple una tarda a la platja de Tarragona.
Una experiència molt enriquidora
La Maria Montaña i la Marta Miralpeix són dues noies de 16 anys, de Lleida i Vic, respectivament, que han decidit formar part d’aquest camp de treball. L’Anna afirma que sempre li ha agradat molt ajudar la gent que ho necessita i en aquest programa va veure l’oportunitat per fer-ho, mentre que la Marta explica que es volia apuntar a un camp de treball amb una amiga i la tipologia que li va agradar més va ser la social.
Ambdues afirmen que aquesta experiència els ha ajudat a desenvolupar els valors de la solidaritat i la responsabilitat. “Des que hem arribat, veiem l’Ana María molt contenta i això ens alegra i ens dóna forces per treballar -afirma la Maria Montaña. Aquí, te n'adones que la gent necessita més ajuda de la que ens pensem”. La Marta també coincideix amb aquesta idea: “L’Anna ens agraeix moltíssim la nostra ajuda i veure que estàs fent un bé a algú és molt maco”.
Les dues joves, que no dubten en assegurar que tornaran a repetir una experiència d’aquestes característiques, expliquen que aquest camp de treball també els ha servit “per conèixer gent i fer bones amistats”, ja que conviuen quinze dies amb nois i noies d’arreu de Catalunya. “A més d’ajudar, t’ho passes bé, rius, i al veure el somriure d’una persona que ho ha passat malament, et sents bé”, afirma la Maria.
Per la seva banda, l’Ana María Pozo valora molt positivament que hi hagi aquests tipus de programes: “És meravellós que noies tan joves s’embrutin per ajudar-me i ho facin amb gust, amablement i sense protestar. Estic molt sorpresa perquè normalment estem acostumats a veure una altra joventut, la de les drogues”. La propietària de l’habitatge que estan arreglant vuit joves del camp de treball es mostra molt agraïda i molt contenta amb aquesta oportunitat. “De l’1 al 10 jo els donaria un 20, estic encantada amb l’experiència que estic vivint”, conclou cofoia.
Que ha passat amb els gats???
I els gats que li han fet treure? On han anat a parar?
I els gats
I que ha passat amb els gats?. Se'ls ha matat? se'ls ha abandonat i per tant condemnat a mort?. Potser no és gaire bo el que han fet amb les pobres besties, que no ho expliquen?
Volem saber...
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics