Aquest 9 d'octubre s'inaugura la segona edició de les Jornades de biodiversitat urbana al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port Tarragona. Del 9 al 27 d'octubre tindran lloc activitats obertes al públic, concretament una jornada tècnica el 9 d'octubre i activitats divulgatives gratuïtes durant els caps de setmana 12-13, 19-20 i 26-27 d'octubre. La primera edició d'aquestes jornades va tenir lloc el maig del 2023 i va ser acollida i coordinada per la Universitat Rovira i Virgili i enguany serà el Port de Tarragona l'encarregat d'assumir aquest paper.
Aquest esdeveniment reunirà persones expertes en medi ambient, biodiversitat i sostenibilitat per tractar temes relacionats amb la conservació dels espais naturals dins l'entorn urbà del port i resta de la ciutat de Tarragona a través de l'exposició dels resultats de projectes en curs. Destaquen, entre altres, els vinculats al món de les aus, com el projecte Pennatus d'àligues calçades urbanes, que explicarà el seu coordinador, Nacho García; o la reintroducció del falcó pelegrí al Port de Tarragona, a càrrec de Ferran Aguilar, o les colònies nidificants de ballester a Tarragona i la seva migració, per part de Raül Aymí, investigador de l'Institut Català d'Ornitologia.
Dins les Jornades s'han organitzat diverses activitats participatives, com tallers educatius i visites guiades, amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de protegir i fomentar la biodiversitat en aquests espais portuaris. Les jornades són una oportunitat per a l'intercanvi de coneixements i per impulsar accions concretes de millora mediambiental.
Jornada tècnica
La jornada tècnica se celebrarà el dimecres 9 d'octubre al Tinglado 1 del Moll de Costa. A més a més de les xerrades de Nacho García, 'Projecte Pennatus', de Raül Aymí, 'Colònies nidificants de ballester a Tarragona i la seva migració', i de Ferran Aguliar, 'Reintroducció del falcó pelegrí al Port Tarragona', la jornada tècnica comptarà amb ponències com el treball dut a terme per l'Ajuntament de Tarragona de coordinació del voluntariat i custòdia dels nius de tortuga babaua a les platges de Tarragona, a càrrec de Txiqui López.
D'altra banda, Antonio de la Torre, de la URV, parlarà de les experiències d'acció i socialització per afavorir la població de papallones amb una ponència titulada 'De jardins de papallones a patis i balcons per la biodiversitat. Experiències d'acció i socialització'. Per la seva part, Xavier Llopart i Eduardo Soler, tècnic de l'Ajuntament i gerent de Limonium respectivament, presentaran el Pla d'acció per la biodiversitat de Tarragona. El matí acabarà amb una conferència de Carles Flaquer del Museu de Ciències Naturals de Granollers sobre la importància de les poblacions urbanes de ratpenats, coincidint que el Tinglado 1 acull, fins al dia 13 d'octubre, l'exposició Ratpenats al món: instants de llum a la foscor. Presentarà el tema un dels majors experts nacionals en la matèria, Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
A dos quarts de 5 de la tarda, també al Tinglado 1, tindrà lloc un debat científic i taula rodona amb el títol 'El gat domèstic una espècie invasora: gestió dels gats assilvestrats i erradicació dels problemes ecològics que causen'. Hi participaran els següents experts en la matèria: Ariadna Sanglas (CREAF), Oriol Millán (Arba Litoral), Carlos Cabido (Asociación de Herpetología Española) i Alberto Perelló Jiménez (Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos). La taula rodona anirà seguida de la presentació del llibre 'Guia de les plantes urbanes dels Països Catalans', de Jaume Marlés i Pau Cardellach Lliso. Per finalitzar la jornada el naturalista i fotògraf Ferran Aguilar explicarà el procés dut a terme durant diversos anys per capturar imatges de la biodiversitat existent al Port de Tarragona. Aquestes fotografies podran ser contemplades pròximament en l'exposició Bio Port la qual serà instal·lada a l'aire lliure, al darrer tram de l'espigó, amb inici al far de la Banya.
Sortides amb experts
Les 2es Jornades de biodiversitat urbana també compten amb una programació de sis sortides, conduïdes per especialistes i adreçades a tots els públics, per tal d'apropar el valor de la biodiversitat a la ciutadania. Totes les activitats són gratuïtes amb reserva prèvia i amb places limitades. Totes les activitats comencen a dos quarts d'11 del matí i tenen una durada aproximada d'hora i mitja.
El dissabte 12 obrirà el programa la proposta 'Els tresors de l'arena, microfauna del fons marí', que es desenvoluparà a la platja de la Pineda de Vila-seca. Les pedres calaries estan fetes de milers d'esquelets i estructures d'éssers vius que al llarg de milers i milers d'anys, els processos geològics les han acabat per convertir en roques. Amb aquest taller es podran descobrir pedres que havien estat mol·luscs, equinoderms, bivalves i, fins i tot, peixos. Els participants podran classificar i interpretar les condicions ambientals en les quals van viure aquests animals. L'activitat es desenvolupa a la platja de la Pineda, zona de Cal·lípolis i el punt de trobada és la zona del caragol, la Pineda.
El diumenge 13 tindrà lloc la sortida 'El misteriós caragol de la muralla'. Una visita guiada pel passeig arqueològic de Tarragona per observar in situ la població del caragol de la muralla. L'activitat es desenvolupa al passeig Arqueològic de Tarragona.
El dissabte 19, serà el torn d''Arbres per viure'. Els arbres són salut, confort i paisatge en una ciutat i, a la vegada són refugi de molta vida. La sortida ajudarà a distingir la gran biodiversitat present en els arbres (aus, invertebrats, líquens, micromamífers, etc.). Durant el trajecte es podran veure alguns dels arbres monumentals de Tarragona. L'activitat es desenvolupa al Parc de la Ciutat, Quinta de Sant Rafael.
El dissabte 26, l'activitat girarà al voltant de les plantes de litoral i els seus usos tradicionals. Els participants s'aproparan als usos tradicionals de les plantes aromàtiques que existeixen a Tarragona fent un passeig per la ciutat i per espais d'influència del Port. Finalitzarà amb l'elaboració de sals aromatitzades. L'activitat es desenvolupa a la platja del Miracle.
Finalment, el diumenge 27, la sortida es durà a terme a bord de la golondra del Port i estarà orientada a l'observació d'ocells marins. Gràcies a l'aportació de restes de peix per part de la Confraria de Pescadors de Tarragona, es podrà observar de ben a prop la morfologia de diferents ocells marins, com ara baldrigues, mascarells, gavines i xatracs entre d'altres.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics