El Centre d'R+D+I en Nutrició i Salut de la Universitat Rovira i Virgili, ubicat al parc científic a Bellissens (Reus), ha inaugurat aquest matí de dimecres el nou estabulari de la Facultat de Medicina i Ciència de la Salut, un servei de recerca bàsica i clínica dels àmbits de la medicina, la nutrició, la bioquímica i la biotecnologia. L'equipament compta amb una superfície de poc més de 450 metres quadrats i és una realitat gràcies al cofinançament del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Reus i la mateixa URV, que han aportat 1,79 MEUR.
L'espai, a la tercera planta de l'edifici, destinat al treball amb animals (rosegadors) per tal de donar respostes i solucions a patologies i malalties, es divideix en dues zones, una convencional i una altra lliure de patògens (per als immunodeprimits). L'equipament compta amb el certificat de seguiment de protocols de benestar animal i hi ha separades les estances d'allotjament animal i les de treball, cadascuna amb un ús concret, com ara la sala del comportament, la de quarantena o la zona de fecundació in vitro per a generar animals transgènics. A més, s'han habilitat diverses compartimentacions per no barrejar diferents espècies d'animals.
"No experimentem amb animals, sinó que treballem amb ells", ha explicat la degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, Fàtima Sabench, qui ha detallat que la feina dels investigadors segueix la triple R -reducció, refinament i reemplaçament-. És a dir, que si poden treballar amb cinc animals i no amb deu, ho faran, amb un objectiu clar, i si la investigació es pot tirar endavant amb cèl·lules o models químics, i no es necessiten animals, optaran per la primera opció.
El rector de la URV, Josep Pallarès, a l'acte institucional, ha defensat que "es necessiten infraestructures perquè es pugui desenvolupar el talent del territori" i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha apuntat que "els països que fan recerca no són rics, sinó que són rics perquè fan recerca". Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de Reus, Josep Baiges, ha destacat que projectes com el de l'estabulari "ens situa i posicina en el mapa de la ciència i la innovació", ja que, tal com ha assegurat la directora de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA), Laia Pellejà, "Reus tindrà l'estabulari català més nou, més impactant i més respectuós amb els animals".
A la inauguració de l'espai han assistit altres personalitats vinculades al món de la ciència o a les entitats responsables, com ara l'exrectora de la URV, Maria José Figueras, o la responsable de l'estabulari, Celeste Gisela Di Paolo Pereyra.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics