El professor i medievalista Eduard Juncosa va oferir aquest divendres, al castell de Falset, la primera conferència de la commemoració dels set-cents anys de la creació del comtat de les Muntanyes de Prades. Juncosa és el comissari d'aquesta commemoració, que va arrencar el 6 de maig amb un acte a la cartoixa d'Escaladei i en diversos pobles que havien pertangut a aquest senyoriu.
"Va ser el maig del 1324 quan el rei Jaume II va crear aquest comtat a favor del seu fill menor, l'infant Ramon Berenguer, a la catedral de Barcelona". Així va començar explicant Juncosa ―en detall i documentat amb imatges― el procés fundacional del comtat i la seva unió amb la baronia d'Entença, de la qual Falset va ser la capital. Aquest casal nobiliari se situaria en poques dècades entre els més rellevants de tota la Corona d'Aragó.
L'excel·lent exposició de Juncosa és fruit d'un dilatat estudi que ha de servir, segons va apuntar, per donar a conèixer millor el passat medieval d'aquestes terres del sud de Catalunya i tornar a situar els pobles que hi van prendre part.
Juncosa també va referir-se a l'abast i la importància del comtat de Prades en el seu ampli territori ―de Mont-ral a l'Hospitalet de l'Infant― i les seves relacions amb senyories monacals o eclesiàstiques que en formaven part, com ara la baronia de Cabacés o la cartoixa d'Escaladei. També va parlar de l'entroncament amb la casa de Medinaceli amb seu a Sevilla, fet que explica que molta documentació del comtat hagi estat dipositada a la capital andalusa i posteriorment a Toledo.
En el tram final de la intervenció, Juncosa va declarar que el logotip del setè centenari està extret d'una reinterpretació de l'heràldica i les imatges del comtat de Prades que va fer Lluís Domènech i Montaner. El mateix Juncosa va demanar a l'artista osonenca Pilarín Bayés que s'inspirés en aquestes imatges per il·lustrar els seus textos a l'Auca de la creació del comtat de les Muntanyes de Prades.
A l'acte a Falset també hi van intervenir l'alcalde del municipi, Carlos Brull, i el delegat de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, que van agrair a Juncosa la feina feta.
Els actes de la commemoració s'allargaran durant tot un any, en què es preveuen presentacions de llibres, conferències, audiovisuals i recreacions històriques.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics